Kanonski mandati podijeljeni u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Kanonski mandati podijeljeni su 31 vjeroučitelju Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije po rukama mons. Vlade Košića, biskupa sisačkog i mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, 30. rujna 2017. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.
Autor: Župa BDMS/Laudato/K.P. Photo: Župa BDMS ponedjeljak, 02. listopada 2017. u 17:56

Zanimljivo je što su mandati po prvi puta podijeljeni izvan katedrala navedenih biskupija, a "krivac" je sveti Josip, kako je u svom pozdravnom govoru na početku svete mise istaknula č. s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. Č. s. Valentina istaknula je kako je tristotinjak vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojitelja u vjeri svojim hodočašćem u Karlovac željelo slaviti Krista u euharistijskom zajedništvu i zadobiti milost oprosta u sakramentu pomirenja pod budnim okom i zagovorom svetoga Josipa.
 
Svetu misu predslavio je mons. Vlado Košić u zajedništvu s biskupom Ivanom Šaškom, preč. Markom Kovačem, biskupskim vikarom za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije i mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta. U misnom slavlju sudjelovali su i prof. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i prof. Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a pjesmom ga je uveličao zbor Nacionalnog svetišta pod vodstvom Jelene Mužar Smenderovac i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.
 
U prigodnoj homiliji mons. Ivan Šaško naglasio je kako je mandat ponajprije oduševljenje i ako njega nema svako djelo ostaje bez ploda, odnosno ako i rodi plodom on je bez kršćanskog okusa. Obzirom na podudarnost spomendana svetog Jeronima i podijele mandata biskup Šaško upotrijebio je misli i savjete spomenutog crkvenog naučitelja kako bi pobliže objasnio kršćanski odgoj djece. Istaknuo je da u školi ne postoji predmet ili životna okolnost koja se ne bi mogla povezati s Božjom riječi, dok vjera i vjeronauk dodiruju bilo koji predmet koji djeca uče. Potaknuo je vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri da upozoravaju na opasnosti i suzbijaju zlo i sebičnost, da poštuju kulturu i posebnosti krajeva u kojima rade, te da nikada ne zaborave važnost roditelja.

- Dajući mandat crkva vam govori da je u vama prepoznala ljude koji su susreli Krista i koji svoju oduševljenost mogu ugraditi u odgoj i obrazovanje djece....Ostanite oslonjeni i zaljubljeni ponajprije u Božju riječ. Slijedite primjere svetih i trudite se sami biti primjerom - pri kraju propovijedi mons. Šaško uputio je ove riječi ohrabrenja vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri.

 

Da biste komentirali, prijavite se.