Kardinal Bozanić: Svojim molitvama pomognu dušama u čistilištu

'Na svetost je pozvan svaki član Crkve, a temeljna svrha svekolike njezine djelatnosti je svetost.'
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: zg-nadbiskupija.hr nedjelja, 03. studenog 2019. u 17:05

Nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić predslavio je na svetkovinu Svih svetih euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju u koncelebraciji s rektorom crkve Krista Kralja i pročelnikom Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije prečasnim Bornom Puškarićem te kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga mons. Zvonimirom Sekeljom.
 
Prije početka slavlja, referirajući se na riječi koje stoje na pročelju crkve: 'Kralju vjekova kojemu sve živi', prečasni Puškarić u pozdravnom je govoru podsjetio kako su svetim krštenjem životi vjernika obilježeni dostojanstvom djece Božje, koje je osigurao i darovao Krist Gospodin.
 
Pozvao je obilazeći groblja pogled zaustavljamo nad svetim raspelom koje nam daje onu djetinju sigurnost da nas Bog ne zaboravlja i da je i u nama posijana, možda i duboko zakopana brigama i mukama svakodnevnice, klica vjere u Isusa, umrlog i uskrslog Gospodina, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
U homiliji je kardinal Bozanić, rastumačivši zaključni dio Apostolskog vjerovanja, vjernike pozvao da svojim molitvama pomognu dušama u čistilištu te da osobito mole za one s kojima su bili bliski u zemaljskome životu. Započeo je razmatranjem trećeg i zaključnog dijela Apostolskog vjerovanja:
 
'Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen.'
 
Stoga je, prvo rastumačio tko je Duh Sveti, treća božanska osoba koja zajedno s Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo.
 
- Duh Sveti je Božja prisutnost. On je srce svijeta. On je ljubav Božja koja nas povezuje s Bogom i međusobno. On je djelitelj svih Božjih darova. On je svjetlost naših srdaca - rekao je, naglasivši da Krist članovima Crkve po sakramentima, poglavito po krštenju i krizmi, priopćuje Svetoga Duha te daruje Božju milost za novi život po Duhu (…) koji nas, kao naša sigurnost i zalog spasenja po Isusu Kristu, posvećuje da budemo sveti.
 
Rastumačio je i otajstvo Crkve, objasnivši da ona, kao Božje djelo na zemlji, ne postoji bez djelatne prisutnosti Duha Svetoga zbog čega je ujedno i božanska i ljudska: 'Njezina vidljiva i ljudska strana u konačnici je podređena onoj duhovnoj, božanskoj.'
 
- Crkva je katolička i stoga je poslana svim ljudima, svim narodima, svim vremenima i svim kulturama kazao je kardinal.

Naglasio je da je Crkva sveta jer joj je tvorac sam Presveti Bog.
 
- Krist Gospodin je dao samoga sebe za nju da je posveti, a Duh Sveti je ljubavlju oživljuje i dariva svetošću. Na svetost je pozvan svaki član Crkve, a temeljna svrha svekolike njezine djelatnosti je svetost. Premda Crkva u sebi uključuje i grješnike, njezina svetost sjaji u svetima, a na najizvrsniji način u Presvetoj Bogorodici Mariji – rekao je kardinal.
 
Kardinal je također potaknuo vjernike da ne zanemare molitve za duše u čistilištu te, stavljajući svoje potrebe i preporuke pred njih, tako s njima dijele posebnu povezanost i općinstvo svetih.
 
U završenom dijelu homilije kardinal Bozanić je naglasio kako svetkovina Svih svetih i Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, ali i pohodi grobljima i molitve na grobovima pokojnika, šire perspektivu života i otvaraju put prema vječnosti.
 
- Ostati na tom putu znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom, poštujući i vršeći Božje zapovijedi, pogleda uvijek uprta u vječnost. Neka nas na tom putu prati moćni zagovor Presvete Bogorodice Marije -  rekao je.
 
Nakon popričesne molitve uslijedila je svečana procesija do središnjega križa gdje je kardinal Josip Bozanić izmolio molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na groblju Mirogoj, a prisutnim vjernicima udijelio završni blagoslov.
 
Liturgijsko pjevanje euharistijskoga slavlja svetkovine Svih svetih predvodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka ''Cantores sancti Marci''.
 

Da biste komentirali, prijavite se.