Kardinal Bozanić posvetio župnu crkvu Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u nedjelju 4. studenog 2018. godine obrede posvete župne crkve Uzašašća Gospodnjega u zagrebačkom naselju Sloboština.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: Ante Gugo ponedjeljak, 05. studenog 2018. u 10:08
U svečanom euharistijskom slavlju koncelebrirali su domaći župnik vlč. Ivica Šturlić, dekan Novozagrebačkog dekanata preč. Ivan Topolnjak, te petnaestak svećenika. Na Misi posvete crkve sudjelovali su i bivši župnici i upravitelji župe Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini preč. Marijan Pavlenić, preč. Josip Đurbek i vlč. Vlado Letinčić.
 
Obredi posvete crkve, izraz vrhunca liturgijskog blaga katoličke Crkve, započeli su svečanim činom ulaza koji se održao pred vratima župne crkve, a kojem je prisustvovao veliki broj vjernika koji je zatim dupkom ispunio crkvu.
 
Slobostina7-2.jpg
 Slobostina2-2.jpg

Slobostina3-2-(1).jpg

Slobostina10-2.jpg

Na početku svoje homilije, izrazivši radost zajedničkog susreta s Gospodinom, kardinal Bozanić istaknuo je da se u obredu posvete crkve više puta spominje riječ “crkva”, pojam koji valja razumjeti u dva značenja. Riječ crkva označava zgradu, Božju kuću među ljudskim domovima, te zajednicu koja se okuplja u hramu Božjem.
 
- Ovdje smo danas u kući koju posvećujemo da bude Božja kuća među našim kućama kako bi svaki naš dom bio Božji, rekao je Kardinal.
 
Osvrnuvši se na povijesni tijek nastanka župe Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini i početak rada na izgradnji crkve Nadbiskup je naglasio da je župa uspostavljena na dan rođenja bl. Alojzija Stepinca 8. svibnja 1980 godine ali da je dugo trebalo čekati da bi se postavio kamen temeljac (1996. godine). To se dogodilo tek nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj koje su omogućile vjernicima da imaju svoje crkve.
 
Slobostina5-2.jpg
 
Slobostina1-2.jpg
 
- Ova se crkva najprije rodila u vašim srcima, željama i molitvama. To je ta živa crkva koja je žudila za svojom crkvom, a dok se crkva gradila zajednica je rasla i jačala, rekao je Nadbiskup.
 
Slobostina4-2.jpg
 
Spominjući se sv. Pape Ivana Pavla II koji je dva puta prolazio u blizini naselja Sloboština kardinal Bozanić citirao je jednu njegovu pjesmu: ''Bože tamo gdje Tebe nema čovjek je bespuće. Tamo gdje Tebe nema mi smo izgubljeni, lutalice kao oni koji nemaju svoga doma i kuće”.
 
Tumačeći značenje liturgijskih gesti obreda posvete crkve Kardinal je posebno istaknuo središnju važnost oltara za sakralni prostor što sam obred posvete i pokazuje jer se glavnina odvija upravo oko oltara.
 
- Crkve katoličke nema bez oltara. Nema je bez euharistije i bez svećenika koji po mandatu Crkve i Isusovoj želji vrše svetu službu, naglasio je Uzoriti.
 
Slobostina8-2.jpg
 
Praktičan vjernik, nastavio je Kardinal, jest onaj koji redovito dolazi na svetu euharistiju te po molitvi povezuje Božju i svoju kuću. Takav vjernik unosi Boga u svoj vlastiti dom, rekao je Kardinal.
 
Tumačeći evanđeoski odlomak današnje nedjelje koji pred vjernike stavlja Zapovijed ljubavi, kardinal Bozanić naglasio je da se riječ ljubav danas jako često spominje.
 
- Tamo gdje nema ljubavi nema ni života. Ali ljubavi koja je potpuna. Nema ljubavi prema Bogu gdje nema ljubavi prema bližnjima. Ako netko kaže da ljubi Boga, a ne misli na bližnje, govori o ljubavi koja nije kristovska. Onaj pak koji govori da ljubi svoga bližnjega a ne ljubi Boga, govori o ljubavi koja zastranjuje, poručio je Kardinal.
 
Svoje razmatranje nad evanđeljem Kardinal je nastavio rekavši da je ljubav koja počinje od Boga nazaustavljiva.
 
- Ako naša ljudska ljubav krene od Boga sposobna je biti vjerna do kraja. Suprotno od ljubavi nije mržnja, već ravnodušnost. To je ono što nas uvodi u smrt. Čovjek bez ljubavi je mrtav. Ne samo da trebamo ljubiti nego je potrebno da budemo ljubljeni, rekao je Kardinal.
 
Na kraju svoje homiliji Kardinal je podsjetio vjernike da je vrlo važno voditi računa da čovjek sam nije prvi započeo ljubiti.
 
- Prije nego što smo ušli u postojanje Bog nas je želio i ljubio. Bog ljubi, tebe i mene, ljubi prije nego što smo ga upoznali. To je snaga našeg života, rekao je Kardinal.
 
U zaključku svoje homilije kardinal Bozanić pozvao je okupljene da na kraju dana, pred odlazak na počinak, svoje misli usmjere na Boga koji neizmjerno ljubi čovjeka.
 
Na kraju euharistijskog slavlja biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač pročitao je povelju o posveti crkve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a zatim je uslijedilo pjevanje himna Tebe Boga hvalimo.
 
U ime svih župljana te članova župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća riječ zahvale uzoritom gospodinu Kardinalu uputio je župni vijećnik g. Damir Šprem.
 
Slobostina6-2.jpg
 
Župnik vlč. Šturlić zahvalio je svim okupljenim vjernicima na dolasku na ovaj značajan trenutak za život župne zajednice u Sloboštini a posebno svima koji su se aktivno uključili u pripremu slavlja posvete crkve. Vlč. Šturlić prisjetio se i svih pokojnih župljana koji su doprinijeli izgradnji župne crkve.
 
Slobostina12-2.jpg
 
Prije završnog blagoslova Kardinal je odao priznanje svima koji su kroz mnoge godine neumorno radili kako bi se došlo do današnjeg dana, a na poseban način župnicima i upraviteljima župe od osnutka župe do danas. Prisutnoj djeci Nadbiskup je rekao da će jednog dana moći kazati da su bili prisutni na dan kad je ova crkva posvećena.
 
Zaključujući Misu posvete crkve Kardinal je podsjetio vjernike da će hrvatski biskupi, od 12. do 17. studenog biti u Rimu na pohodu “Ad limina”, preporučivši taj važan znak povezanosti mjesne Crkve i Apostolske stolice u njihove molitve.

Da biste komentirali, prijavite se.