Mons. Šaško: Božić se očituje u onome što prepoznajemo u sv. Josipu

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško predslavio je svetu misu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 25. prosnca 2017. godine. Koncelebrirali su prof. Ante Crnčević, mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar.
Autor: svetijosip.com Photo: svetijosip.com utorak, 26. prosinca 2017. u 12:07

"Ljepota Božića je u blizini nevidljivoga, u veličini malenoga i kada to stavimo u jedno shvatimo zapravo da se Božić očituje u onome što prepoznajemo u svetome Josipu, čovjeku šutnje, koji je Riječi dao da progovori, da se nastani, da ostane i traje po ljubavi.“ – kazao je u božćnoj homiliji mons. Ivan Šaško,

Mons. Šaško također je propovijedao o svetkovini Božića kao odgovoru vjere na ljudsku granicu kroz koju sam Bog ljudskoj izgubljenosti nudi novi obzor nade, logičan svijet, svijet prožet smislom, puninom, pokazujući ljubav koja je progovorila utjelovljenjem Božje Riječi. Nadalje je istaknuo kako u božićnoj radosnoj vijesti najsnažnije odjekuje riječ „danas“ jer danas imamo moć postati djeca Božja i mogućnost gledanja Božje slave u našoj svakidašnjici i Božja Riječ danas živi u našim susretima, molitvama i čestitkama.

Pri kraju propovijedi biskup je potaknuo vjernike na praštanje jer ono čovjeka pridružuje Bogu, ne udaljuje ga od Njega i vraća ga čovjeku samom, a tu ljepotu potrebno je nositi osobito onima koji nisu upoznali Krista. „Svoj pogled združimo s Josipovim i Marijinim da bismo osjetili ljubav koja je bila u početku, koja se nastanila u nama i ne ostavlja nas dovijeka.“ – poručio je mons. Šaško.

Pri kaju svete mise mons. Sente čestitao je svima Božić i darovao biskupu Šašku i prof. Crnčeviću jaslice koje je izradila karlovačka umjetnica Lidija Maček Stanić.

Prije završnog blagoslova mons. Šaško pozvao je vjernike da prime Novorođenog Spasitelja u svoja srca i budu zahvalni na svemu darovanom, pa i na patnjama i trpljenjima koje imaju svoj smisao, te da se sjete onih koji su ovaj Božić osamljeni i napušteni.

Dan prije, uoči večernje badnje svete mise, djeca i članovi dječjeg zbora „Josipove pahuljice“ uprizorili su predstavu o Isusovom rođenju, uz glazbene isječke. Predstavu je osmislila i djecu uvježbala studentica Lorena Kasunić.

 

 
Da biste komentirali, prijavite se.