Noć muzeja u Crkvenom muzeju u Karlovcu

Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu sudjelovalo je u Noći muzeja.
Autor: ŽupaBDMS/Laudato.hr/L.Ž. Photo: Župa BDMS subota, 01. veljače 2020. u 15:57
Kao i proteklih godina tako i ove Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu sudjelovalo je u Noći muzeja. Malo je poznato da u okviru Nacionalnog svetišta djeluje i Dijecezanski muzej, odsjek Karlovac ili kako ga navode neki dokumenti Crkveni muzej. Ove godine, u muzeju su u popularnoj "Noći" odlučili obilježiti 40. obljetnicu od osnivanja tog muzeja.

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa organizirano je predavanje "40 godina od otvaranja Dijecezanskog muzeja odsjek Karlovac". O samom nastanku, skupljanju i valoriziranju građe kao i zatvaranju stalnog postava govorila je prof. Marinka Mužar koja je i sama sudjelovala u tom procesu. Spomenula je i nekoliko obnovljenih umjetnina te podsjetila da za njihovo obnavljanje treba posebno zahvaliti mons. Antunu Sente, sadašnjem rektoru Nacionalnog svetišta i župniku Gospe Snježne. Drugi predavač bila je prof. Jelena Smenderovac – Mužar koja je prva znanstveno obradila skupljenu građu, na njoj diplomirala i kao poznavatelj građe predstavila je okupljenim zaljubljenicima u starine Karlovca. Predavanje je zaključio vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Nacionalnog svetišta, svojim prilogom o muzeju na osnovu arhivske građe iz Župnog arhiva župe Gospe Snježne - Karlovac - Dubovac. Posebno zanimljivi bili su brojni podaci o Dijecezanskom muzeju - odsjek Karlovac koji su prvi puta predstavljeni javnosti.

2.jpg

Nakon predavanja slijedila je foto prezentacija Kardinal Kuharić na Dubovcu. Prošle godine obilježila se 100 godišnjica rođenja kardinala Franje Kuharića pa se smatralo shodnim da i Dijecezanski muzej odsjek Karlovac obilježi tu godišnjicu. U svim velikom trenucima nastanka i razvoja Nacionalno svetište sudjelovao je i veliki kardinal Franjo Kuharić i ova foto prezentacija najbolji je dokaz.

Uz ta dva najvažnija događaja tijekom Noći muzeja bio je otvoren stalni postav "Štovanje svetog Josipa u Hrvatskome narodu", kao i izložba "Čudo božje krhkosti - biblijski prizori iz prirodnih materijala" djelo časne sestre Samuele Premužić. Posjetitelji su mogli razgledati i aktualnu izložbu akademske slikarice iz Širokog Brijega Ivane Ćavar pod nazivom  "Božićni motivi".

3.jpg

Uz sve navedeno bila je otvorena župna crkva Gospe Snježne koju su posjećivali posjetitelji vraćajući se sa starog grada Dubovac, kao i svetište svetog Josipa s poznatim slikama Danijela Butale uz stručno vodstvo. Zadnjih dviju godina otvorena je i kapela Ranjenog Isusa, inače vlasništvo župe Gospe Snježne Dubovac, a gdje je sjedište grkokatoličke župe Uzvišenja svetog Križa.

Obilježavanje Noći muzeja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još je jedan u nizu dokaza da Nacionalno svetište nije samo vjersko mjesto već i puno više.
 

 

Da biste komentirali, prijavite se.