Pojašnjenje o slučaju vezanom uz Zbor prebendara

Dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak ne će biti nikakvih službenih izjava.
Autor: zg-nadbiskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: pixabay četvrtak, 18. siječnja 2018. u 08:57
Zbog više upita vezanih uz Zbor prebendara Prvostolne crkve, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, priopćio je da dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak ne će biti nikakvih službenih izjava te kako će po završetku postupka dat službeno priopćenje.
 
Također, donosimo pojašnjenje za medije o slučaju vezanom uz Zbor prebendara, kojeg potpisuje dr. sc. Ivica Ivanković Radak, odvjetnik pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu. Pojašnjenje prenosimo u cijelosti.
 
Kao odvjetnik po službenoj dužnosti u administrativnom kaznenom postupku glede članova Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke smatram korisnim, nakon napisa u medijima 16. i 17. siječnja 2018. godine, ponuditi nekoliko informacija kako bi se osobama koje zastupam u gore navedenom postupku sačuvao dobar glas i zaštitio njihov intimitet.
 
Administrativni kazneni postupak glede članova Zbora prebendara odnosi se na kanonsko-pravno područje. U nepravomoćnoj izvansudskoj odluci okrivljenici su kažnjeni kanonskim kaznama, prema zakonskoj odredbi. Nepravomoćne izvansudske odluke nije primjereno komentirati.
 
Na izvansudsku odluku dopušten je utok, a za čije podnošenje trenutno teku rokovi. Vrijeme koje je određeno za podnošenje utoka za nas mora biti mirno i iskoristivo vrijeme, stoga molim poštovane medije, uvažavajući njihov rad i doprinos u otkrivanju istine, da u iznošenju informacija i komentara imaju obzira da ne nanose štetu osobama koje zastupam, napose kad komentiraju težinu izrečenih kaznih ili kad iznose podatke o imovinskoj šteti.
 
Bitno je istaknuti da su uloga i svrha kazni što ih je odredio crkveni zakonodavac drugačije od onih što ih određuje civilni zakonodavac, tako da njihova usporedba nije primjerena.
 
Smatram stoga važnim napomenuti da u novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima (primjerice „50 milijuna kaptolskih eura“) nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara. Riječ je o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka.
 
Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara.
 
Navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupam, ne pridonosi očuvanju prava na dobar glas u ovoj fazi postupka.
 
Molili bismo razumijevanje medija da u ovoj fazi postupka ne traže izjave od osoba koje zastupam kako bismo se mogli usredotočiti na korištenje pravnog lijeka.
 
Da biste komentirali, prijavite se.