Sveta Misa za slugu Božjeg kardinala Franju Kuharića

Misu će predslaviti kardinal Josip Bozanić.
Autor: Laudato/J.B. Photo: screenshot srijeda, 11. ožujka 2020. u 09:21

Povodom osamnaeste obljetnice smrti sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića, kardinal Josip Bozanić predslavit će Svetu Misu u zagrebačkoj Prvostolnici u 18 sati.

27 godina je bio na čelu Zagrebačke nadbiskupije, a postao je prvi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i pripala mu je čast da kao prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik na hrvatskom tlu ugosti jednoga rimskog prvosvećenika, papu Ivana Pavla II.

Kardinal Franjo Kuharić rođen je 15. travnja 1919. godine u Gornjem Pribiću,  u filijali župe Pribić kraj Jastrebarskog, od roditelja Ivana i Ane r. Blažić. Bio je trinaesto i najmlađe njihovo dijete.

Maturirao je 10. lipnja 1939. godine kao pitomac Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa na Šalati u Zagrebu u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Studij teologije upisao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao 1945. godine.

Za svećenika ga je zaredio, 15. srpnja 1945. godine, nadbiskup Alojzije Stepinac, što je uvijek s ponosom isticao i smatrao posebnim znakom milosti, ali i odgovornosti.

Službu kapelana vršio je u župi Radoboj u Hrvatskom Zagorju, a potom je dekretom nadbiskupa Stepinca imenovan upraviteljem župe Rakov Potok i Pavučnjak.

U župu Rakov Potok došao je 12. rujna 1946. U razdoblju najžešćih progona svećenika, da bi mogao ostati među svojim vjernicima, noću je spavao u privatnim kućama, dok se nije nastanio kod obitelji Razum gdje je ostao do 1955. godine.

Sluga Božji Franjo Kuharić preminuo je 11. ožujka 2002. godine, a 2012. pokrenut je proces za njegovo proglašenje blaženim.

Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, iza sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca. Na zadnjem oproštaju od kardinala Kuharića okupili su se cijeli državni vrh, četiri kardinala, oko 700 biskupa i svećenika te mnoštvo hrvatskih vjernika.

Da biste komentirali, prijavite se.