Uz svjetski dan volontera priznanja i zahvalnost

Priznanje za volonterku 2017. godine Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobila je gospođa Sanela Đuračić.
Autor: Stjepan Moškatelo/Laudato/D.T. ponedjeljak, 04. prosinca 2017. u 13:33
Povodom Svjetskoga dana volontera i ove godine zagrebački Caritas organizirao je Susret volontera župnih caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na kojemu se okupilo stotinjak volontera a u sklopu kojega je gospođa Sanela Đuračić proglašena Caritasovom volonterkom godine.
 
Tijekom trosatnog programa, koji se održao 2. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu na Kaptolu, sudionici su se upoznali s ulogom župnih caritasa u provedbi projekta ''Caritas-paketi pomoći za najugroženije'', predstojećim akcijama Hrvatskoga Caritasa te nagrađenim projektom Caritasa župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu. Također su čuli predavanje o korporativnom volontiranju i o tome što ono donosi zaposlenicima te su upoznati s jednim dobrim primjerom volontiranja srednjoškolaca. Pri završetku programa dodijeljena su priznanja za izniman doprinos volonterima župnih caritasa te priznanje za volonterku godine Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
 
Na početku programa sudionike su pozdravili ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić.
 
Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije podsjetila je okupljene na okvir u kojemu se odvija ovaj susret, a to je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Sinodalne rasprave ukazuju da je karitativna zauzetost važan dio djelovanja naše Crkve. Zaključila je da je nadbiskupijski Caritas zajedno sa župnim caritasima u godini koja je na izmaku bio 'utjeha i pomoć mnogima koji su u potrebi'. Izrazila je radost zbog rasta broja osnovanih župnih caritasa u Nadbiskupiji, baš kao i proteklih godina. 
 
- Vjerujem da ćemo, osluškujući popruke pape Fanje i u vremenu koje je pred nama nastaviti u žaru vjere živjeti svoj karitativni hod, svjedočeći evanđelje svakodnevnim djelima ljubavi i solidarnosti svima koji se, zahvaćeni životnim nevoljama, nađu pred našim vratima - zaključila je s. Jelena Lončar.
Također, odala je zahvalnost i priznanje svim volonterima Caritasa za njihov predani karitativni rad te im čestitajući Svjetski dan volontera i nadolazeću svetkovinu Božića.
 
Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije okupljene volontere župnih caritasa nazvao je 'najboljim nasljednicima prve kršćanske zajednice'. Priznanje za volonterku 2017. godine Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobila je gospođa Sanela Đuračić.
 
- Ona je u svojoj sredini davala takav primjer zauzete ljubavi članova Crkve jednih prema drugima da je upravo ta ljubav bila njihov prepoznatljivi znak. Takva ljubav ponajviše je privlačila u Crkvu nove članove. »U Caritasu ne može raditi netko tko nije raščistio s time da ne živi samo za sebe nego i za druge - ustvrdio je mons. Juraj Jerneić te je volontere pohvalio zato što uz sve svoje radne i obiteljske obveze nalaze vremena da daju nekome dio sebe, iz ljubavi. 
 
Priznanje za izniman doprinos dodijeljeno je voditeljici Caritasa župe Sv. Pavla apostola, Retkovec - Zagreb s. Ljubici Jozić, voditeljici Caritasa župe Presvetog Trojstva, Prečko - Zagreb Zorici Gluhinić i volonterki Caritasa župe Sv. Petra u Zaprešiću Ljubici Polešćak. Volonteru Caritasa župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici Anti Paraću, koji nije nazočio susretu, priznanje će biti uručeno naknadno.
 
Veliki godišnji susret volontera župnih caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije završio je zajedničkim domjenkom i nastavio se neformalnim druženjem sudionika.
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.