[VIDEO] Zavirite u božićne jaslice u župi Muke Isusove u Vukomercu

Autor ovih jaslica nastojao je unijeti što više simbolike i Biblijskih motiva. Jedan od njih je i Marijina bezgrešnost i djevičanstvo.
Autor: Laudato/D.T. Photo: screenshot nedjelja, 29. prosinca 2019. u 10:00
Župa Muke Isusove u Vukomercu, koja se nalazi u jugoistočnom djelu Zagreba, kako i svake godine brojnim događanjima i akcijama pripremala se za Božić, najradosniju kršćansku svetkovinu. Na sam Badnjak, nakon dječje polnoćke upriličene su žive jaslice ispred župne crkve, koje su osmislili vjernici ove župe. Osim toga u ovoj župi nalaze se i posebne jaslice, koje je izradio Josip Marenić aktivni vjernik ove župe.

Autor ovih jaslica nastojao je unijeti što više simbolike i Biblijskih motiva. Jedan od njih je i Marijina bezgrešnost i djevičanstvo.Ove jaslice specifične su i po tome što su fokusirane na samu bit, to jest na novorođeno djetešce, Mariju, Josipa, tri kralja i pastire. Nije se željelo raditi motive koji su u drugom planu, kao na primjer rijeke, livade, gradovi i slično.

Kao i za svaku hrvatsku katoličku obitelj, tako i za obitelj Josipa Marenića, Božić, božićni blagdani, te priprava za njih, kako ona duhovna tako i ona koja uključuje kićenje bora i izradu jaslica, važna je stvar kojoj se svaki ukućanin neizmjerno raduje. 

Papa Frano ove godine potpisao je apostolsko pismo u koje potiče vjernike širom svijeta na izradu jaslica ne samo u obiteljskim domovima nego na poslu, školi, na ulicama, trgovima, bolnicama, zatvorima, jer upravo jaslice su, kako kaže Sveti Otac, poput živoga evanđelja koje nam pomaže da što bolje i radosnije prigrlim i slijedimo Mesiju, onoga koji je došao kako bi nas spasio.

Više o samim jaslicama, pogledajte u video prilogu.
 
Da biste komentirali, prijavite se.