U zagrebačkoj katedrali zaređeno 16 novih đakona

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško zaredio je šesnaest novih đakona, osam djecezanskih i osam redovničkih kandidata.
Autor: zg-nadbiskupija.hr/Laudato/D.T. subota, 30. rujna 2017. u 15:11
Pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc. Ivan Šaško predvodio je u subotu 30. rujna euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjim narodom, zaredivši šesnaest novih đakona.
 
Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Šaško je prenio pozdrav zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji zbog rehabilitacije nije mogao biti predvoditelj ovog ređenja. Obraćajući se ređenicima istaknuo je kako su u ovu prvostolnicu ulazili puno puta, slavili i molili u njoj, osluškivali i tražili Božju volju, zazivali zagovor svetih, osobito nebeske Majke i blaženoga Alojzija Stepinca, ali danas je vaša prisutnost posebna. 
 
- Ovdje niste sami sa svojim mislima, nego u zajedništvu Crkve koja vas je pratila, koja vas podupire i koja vam se raduje, jer želite kao đakoni i svećenici služiti Gospodinu i bližnjima – rekao je.
 
U homiliji, biskup Šaško je progovorio o slavlju ređenja istaknuvši da nas ono uvijek vraća na istinu da je Crkva otajstvo darovanosti, u kojemu svaka služba ima svoju znakovitost.
 
- Sam đakonat vjerojatno je u najvećoj napetosti sa suvremenom kulturom, jer pokazuje da kršćanstvo živi od Božjega Duha, očitovanoga u Božjoj riječi i služenju, u darivanju sebe drugima. I ranije se čovjek, u težnji za slobodom, pitao: 'Kako je moguće služiti i biti sretan?' To dvoje, sloboda i služenje, kao da je u nepomirljivoj oprečnosti, istaknutoj naročito danas, kada se pokušava nametnuti ideal samoostvarivanja i posvemašnje neovisnosti. No, uvjerili smo se toliko puta da takva autonomija ne oslobađa čovjeka, nego ga još više zarobljava. Sloboda po mjeri čovjeka uvijek je ograničena i druge ograničava – isaknuo je mons. Šaško.
 
Posebno je pozvao đakone da ne prestanu upoznavati Kristovo evanđelje koje im se predaje u ruke u obredu ređenja.
 
- To je objavljena i zapisana Božja sloboda, Radosna vijest kojoj ćete biti navjestitelji, a koja nije po ljudskoj mjeri nego po Božjemu planu. (…) U svemu što ćete kao službenici Crkve činiti polazite od Božjega dara i služenja koje izvire iz srca poslušnoga Bogu. Tada pismo postaje živom riječju po vašemu primjeru – naglasio je.
 
Govoreći o služenju, biskup Šaško je istaknuo kako u Crkvi služenje nije popis stvari koje treba izvršiti, nego način prisutnosti, ophođenja s drugima i djelovanja te da niti jedna služba nije velika, niti ima dostojanstva, ako se iz nje ukloni služenje i ako ju ne prožima duh malenosti.
 
Svoju homiliju završio je pozivom ređenicima da se ne boje unatoč suvremenosti koja donosi  brze obrate koji rađaju nove odnose u društvu: 
 
- Ne trebamo ih se bojati, jer je naša sigurnost u Kristu, ali kao Crkva sve trebamo čitati i činiti u Duhu koji nam je dan, koji nadahnjuje i preobražava, koji nas pripravlja za ono što izgleda nemogućim. U tome izazovu nismo sami. Upravo ređenje pokazuje da smo nastavak istoga Božjeg djela, nova karika u povijesnome tijeku koja je iskovana u kovačnici Duha Svetoga za nova očitovanja Božje prisutnosti. Oslonjeni smo na svjedočanstvo svetih, od kojih ovdje danas posebno privlači lik svetoga Josipa, čiju Godinu slavimo, i blaženi Alojzije Stepinac – ti čudesni umjetnici darovanosti i služenja; osporavani i voljeni, samozatajni, a tako vidljivi. Ostanite znak svima nama u Crkvi, da svaki poziv ima đakonske odlike i da Crkvu i hrvatsku domovinu grade samo nesebični ljudi koji su susreli Boga po Kristu koji služi – zaključio je pomoćni biskup Ivan Šaško.
 
Sveti red đakonata primili su:
 
ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU:
Ivan BRAOVAC, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Dario KRAL, župa sv. Blaž, Zagreb;
Filip MARIĆ, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Matija NOVAČKI, župa sv. Ane, Lobor;
Toni POTREBIĆ, župa sv. Nikole, Krapina;
Kristijan TUŠEK, župa sv. Mihaela, Mihovljan;
Marko TOPLAK, župa BDM Kraljice sv. Krunice, Remetinec;
Alen VRBEK, župa Uzvišenja Svetog Križa, Sveti Križ Začretje;
 
 
ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU SV. ĆIRILA I METODA:
Fra Leopold PALIĆ, župa sv. Leopolda Mandića, Zagreb-Dubrava, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Ivica PEČNIK, župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Križevci, Bjelovarsko-križevačka biskupija;
Fra Vedran KOS, župa Našašća Svetog Križa, Orahovica, Požeška biskupija;
Fra Stjepan HRKAČ, župa sv. Dominika Savija, Slavonski Brod, Đakovačko-osječka nadbiskupija;
Fra Andro Tomislav GLUŠČIĆ, župa sv. Katarine, Gaj, Požeška biskupija;
 
 
ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU PRESVETOGA OTKUPITELJA:
Fra Ivan Marija ĐUZEL, župa sv. Franje Asiškog, Splitsko-makarska nadbiskupija;
 
ZA PROVINCIJU FRANJEVACA TREĆOREDACA GLAGOLJAŠA:
Fra Darijo MICAN, župa sv. Ilije, Glamoč, Banjolučka biskupija;
 
ZA HRVATSKU POKRAJINU DRUŽBE ISUSOVE:
p. Petar KLARIĆ, župa sv. Vida, Vidovice, Vrhbosanska nadbiskupija. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.