Zaključeno četvrto zasjedanje Sinode

Završeno je Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.
Autor: zg-nadbiskupija.hr Photo: zg-nadbiskupija.hr nedjelja, 26. studenog 2017. u 08:13

Hvala vam za zajedništvo i za sve vaše dobre prijedloge. Sigurno je da između želje i realnosti postoji put i toga moramo biti svjesni - rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaključujući Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Drugi dan zasjedanja započeo je jutarnjim pohvalama, nakon čega su članovi Sinode izlagali svoje intervente na temu „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“, što je uključivalo sedam podtema: promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenzija crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te Crkvu i mediji.

Na temelju 129 intervenata članova Sinode s Trećeg zasjedanja Sinode, održanog 31. ožujka i 1. travnja 2017. godine te 5 priloga koje su vjernici Zagrebačke nadbiskupije uputili Tajništvu Sinode kao svoj izvanjski doprinos sinodskom radu, Povjerenstvo za treće tematsko područje pripremilo je 51 prijedlog.

Nakon predstavljanje prijedloga vezanih uz obilježja i posebnosti Zagrebačke nadbiskupije, župe, obitelji kao kućne Crkve, uz zaređene službenike, posvećeni život te vjernike laike, članovi Sinode pristupili su glasanju.

O 51 prijedlogu glasalo je 174 članova Sinode, koji su o svakom prijedlogu imali mogućnost glasati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 51 prijedlog. O rezultatima glasanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon glasanja, članovi Sinode nastavili su s izlaganjem svojih intervenata na temu Četvrtog zasjedanja „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“.

Završno zasjedanje Sinode održat će se 9. veljače 2018. godine, a na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače rad Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.