Advenski koncert u Slavonskome Brodu

Organizatori koncerta su Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić i franjevački samostan Slavonski Brod.
Autor: B.Lukačević/Laudato/D.T. četvrtak, 14. prosinca 2017. u 14:57
Zbor Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija održao je u srijedu 13. prosinca u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu koncert pod nazivom ''I svijet Ga ne upozna!'' na kojem su izveli adventske i božićne pjesme . Organizatori koncerta su Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić i franjevački samostan Slavonski Brod.

Već u uvodu ravnatelj KKD Hrvoje Špicer je istaknuo da će u prvome dijelu koncerta nazočni čuti djela Claudia Monteverdija i Giovannija Gabrielija koje ranije nisu imali prilike čuti (a radi se o blistavim primjerima venecijanskog višezborja), iznenadile su instrumentalne intervencije koje su pokazale koliko suvremena može biti glazba 16. i 17. stoljeća. Uz Zbor HRT-a, čuli su se i izvrsni instrumentalni ansambl koji su činili Vanja Lisjak, Urban Turjak i Domen Gantar na trombonima, Nikola Fagbijanić i Tomislav Žužak na saksofonima, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi, Sven Bulić na kontrabasu, Pavao Mašić na (električnim) orguljama i Marko Mihaljević na udaraljkama (ali i tradicijskoj glinenoj okarini).

U prvome dijelu koncerta nizali su se Monteverdijev "Laetatus sum" za šest glasova i instrumentalni ansambl, Gabrielijev "O magnum mysterium" za dva zbora (oam glasova) i također osmoglasni "Jubilate Deo" uz Basso continuo koji su se čuli i uz šest glasova u Monteverdijevu "Nisi Dominus) te Gabrielijevu "Hodie Christus natus est"  uz dva zbora s deset glasova! Nagli je zaokret iz povijesti u sadašnjost donio sveprisutni "Santa Claus Is Coming to Town".

Uslijedile su potom tradicionalne hrvatske božićne pjesme - "Poslan bi agel Gabriel", "Tri kralja jahahu", "Ta zvijezda", "Veseli se, majko Božja", "Oj djetešce", "Oj, pastiri". Umjesto dobro poznate, tradicionalne izvedbe ovih skladbi koje nalazimo još u starim pjesmaricama iz 16., 17. i 18. stoljeća, čuli su se vedri, razigrani, raspojasani dixie, u koji su se izvrsno uklopili anđeoski sopran Monike Cerovčec i alt Nikoline Vigej Pintar.

Publika u crkvi Presvetoga Trojstva nije izvođače željela pustiti s pozornice, svi su željeli taj užitak produžiti. Zato raduje da ćemo isti ovaj program imati prilike čuti u programu hrvatske televizije i Hrvatskoga radija na Badnjak i Božić.
 
Da biste komentirali, prijavite se.