Održan humanitarni koncert Pax et Bonum za dječji vrtić u Vukovaru

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr ponedjeljak, 14. listopada 2019. u 12:01

U organizaciji novoosnovane Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska), u nedjelju 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je humanitarni koncert Pax et Bonum za dječji vrtić u Vukovaru koji je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića, a koji ih je uvježbavao zasebno vozeći se u tri države. Uz zbor, na koncertu su sudjelovali i cijenjeni glazbeni umjetnici: Tereza Kesovija, Zorica Kondža i Joško Banov, Jasna Zlokić, Zrinka Posavec, Matko Jelavić, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca, dirigent Tomislav Cvrtila, blatska klapa Rikordo, čelistica Lana Lucija Horvatić, Mari0 Obuljen i Jasenko Horvat.

Glavni inicijator koncerta željezanski biskup mons. Egidije Živković, koji je i sam sudjelovao u koncertu pjevajući “Neka cijeli ovaj svijet” iz poznatog mjuzikla “Jalta, Jalta”, uoči koncerta, podsjetio je da mu je želja povezivati te Hrvate.

- Mi smo kroz 500 godina bili podijeljeni i odijeljeni jedni od drugih, pogotovo u zadnjih 50 godina zbog Željezne zavjese, te sada treba ponovno taj narod okupiti. Osim toga, mi se želimo i povezivati s našom, kako ju mi nazivamo starom domovinom. Želimo se povezati s Hrvatskom te s BiH i zato se osnovala ova udruga - kazao je mons. Živković.

- To je veliko čudo, ali je i istina. Ja sam potomak gradišćanskih Hrvata u osamnaestom koljenu. Crkva je od početka imala veliku ulogu. Da pastiri nisu pratili svoj narod u nove panonske krajeve, naš narod bi postao protestantski. Osim toga, jedino se u Crkvi ovih 500 godina gajila materinska riječ, ali i naša kultura. Hrvatski koji sam naučio, naučio sam u obitelji i u Crkvi - naglasio je.

Naveo je također kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru.

- Nekako me to potaknulo u duši. Važno je da ovo što vjerski činim popratim i djelom. Tako se stvorila ideja da napravimo nešto za djecu Vukovara.

Koncert je organizirala Međunarodna udruga “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” i biskupija Željezno iz Austrije, a svojom nazočnošću, uz brojnu publiku u dvorani, uveličali su ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, zagrebački i vukovarski gradonačelnici Milan Bandić i Ivan Penava, ministar gospodarstva Darko Horvat, izaslanici Ureda predsjednice RH i Hrvatskog Sabora.

Voditelj cijelog projekta bio je fra Božidar Blažević, redateljica koncerta Petra Radin, urednica i scenaristica Lejdi Oreb, a voditelji Diana Tikvić, Branimir Gubić i Davor Meštrović.

Sredstva se i nadalje prikupljaju putem humanitarnoga telefonskog broja 060 9004, a koristit će se za obnovu javnog Dječjeg vrtića Vukovar smještenog u ulici Eugena Kvaternika 27.

Na kraju koncerta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je medalju Grada Zagreba biskupu Egidiju Živkoviću za doprinos u povezivanju raseljenih Hrvata sa svojom domovinom, a biskup je prigodnim darovima zahvalio na podršci gradovima Zagrebu i Vukovaru te Vladi Republike Hrvatske koji su bili pokrovitelji koncerta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.