Kistanje: proslava godišnjice proglašenja blaženim fra Serafina Kodića Glasnovića

Fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola proglašeni su blaženima u Skadru prošle godine s još 36 mučenika.
Autor: m.sibenik.in/Laudato/M.P. Photo: m.sibenik.in/Laudato subota, 04. studenog 2017. u 09:22

Povodom 70. godišnjice mučeničke smrti i prve godišnjice proglašenja blaženim fra Serafina Kodića Glasnovića, u nedjelju, 5. studenog, održat će se proslava u crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 19 sati, a koncert duhovne glazbe održat će sestre Palić.

- Obilježavamo 20. obljetnicu doseljenja janjevačkih Hrvata u Kistanje. Ove godine smo imali nekoliko kulturnih događanja, a ovo je kulminacija. Vezano je i za prvu godišnjicu proglašenja blaženim fra Serafina Kodića – Glasnovića koji je rodom iz Janjeva, a za koncert smo se okrenuli našim curama, sestrama Palić koje su porijeklom iz Janjeva, a jako su poznate u duhovnim glazbenim krugovima – kazao je zamjenik načelnika Općine Kistanje iz reda pripadnika hrvatskog naroda Roko Antić.

Središnje misno slavlje održat će se u nedjelju u 11:30 sati, a predslavit će ga zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Fra Serafin Kodić - Glasnović djelovao je u Albaniji u vrijeme režima Envera Hodže, vršio je važne službe u tadašnjoj franjevačkoj provinciji. Koliko se zna iz njegovog životopisa, njega se nakon jednog sastanka u Lješu, na kojem se raspravljalo o nekim stvarima za funkcioniranje provincije, a on je bio ekonom provincije, tjeralo da lažno optuži svoju subraću na što on nije pristao. Nakon toga je mučen na jako težak način te je preminuo 1947. godine.
- U crkvu sv. Nikole unijet će se nova slika fra Serafina i blagosloviti, te će ostati trajno u crkvi. Nakon toga slijedi procesija – najavljuje Antić.

U Kistanjama se cijelu godinu obilježava 20. obljetnica doseljenja janjevačkih Hrvata.

- Doselili smo se 1997. godine pa smo ove godine za okruglu obljetnicu organizirali Dane janjevačke riječi. U svibnju smo organizirali 12 tradicionalni susret klapa s domaćinima, našom klapom Zvono, koja je dobila nagradu Šibensko-kninske županije za promicanje kulture. Otkrili smo prošle godine spomenik Gojku Šušku, koji je bio jedan od začetnika ideje našeg dolaska u Kistanje, a imali smo i znanstveni skup 'Kistanje 20 godina poslije, pogled u budućnost'. sudjelovali su brojni eminentni stručnjaci i znanstvenici, a to je bio temelj za knjigu o životu u Kistanjama koja bi svjetlo dana trebala ugledati početkom iduće godine – zaključio je Antić.

Fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola kod Letnice na Kosovu proglašeni su blaženima u Skadru prošle godine zajedno s još 36 albanskih mučenika koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) u periodu od 1945. do 1974. godine.
 

Da biste komentirali, prijavite se.