Koncert 'O mila Majko nebeska' ove nedjelje u Zagrebu

Folklorni ansambl studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić organizira koncert marijanskih hodočasničkih pjesama.
Autor: Laudato/J.B. Photo: screenshot nedjelja, 06. svibnja 2018. u 07:55

Folklorni ansambl SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić' povodom 70. obljetnice ansambla održat će koncert hrvatskih marijanskih hodočasničkih pjesama 'O mila Majko nebeska' u nedjelju 6. svibnja u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Avenija Gojka Šuška 2) u Zagrebu.

Ovim koncertnim programom nastoji se predstaviti i od zaborava otrgnuti taj dio bogate tradicije crkvenoga pučkog pjevanja. Pjesme koje su u programu sabrane pripadaju razdoblju crkvene godine koje se u liturgiji naziva vrijeme kroz godinu, odnosno mjesecima posvećenim Bl. Djevici Mariji – svibanj i svibanjske pobožnosti, kolovoz i središnji blagdan Velike Gospe, te listopad i listopadske pobožnosti. One se uglavnom pjevaju tijekom obreda moljenja Svete krunice, na misama večernicama kao i na hodočašćima u svetišta Majke Božje. Ovaj program jedinstven je po mnogočemu, a posebice po izvrsnom odabiru vokalnih napjeva iz cijele Hrvatske koji se do sada nikada nije izvodio, odnosno nikada nije u ovom obliku prezentiran hrvatskoj javnosti. Velik broj napjeva specifičan je zbog lokalnog dijalekta na kojemu je spjevan.

U našoj emisiji Čujte i počujte gostovali su umjetnički direktor folklornog ansambla Dubravko Radić, te voditelj pjevanja Tomislav Habulin.

Da biste komentirali, prijavite se.