VIS Trinity pobjednik devetog HosanaFesta u Subotici

Deveti festival duhovnih pjesama "HosanaFest" održan je u dvorani sportova u Subotici u nedjelju 21. rujna. Pobjednička pjesma sastava VIS Trinity nosi naslov "Kad gori pod nogama".
Autor: Mirjana Crnković Photo: IKA utorak, 23. rujna 2014. u 10:40

Deveti po redu HosanaFest održan je 21.9.2014. u Dvorani sportova u Subotici. Riječ je festivalu dobrotvorne naravi čiji prilog od ulaznica ide u korist Zajednice "Hosana". I ove godine nastupilo je petnaest izvođača koji su došli iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Njemačke i Srbije. Tematika pjesama bila je raznovrsna. Izvođači su pjevali o Božjoj ljubavi koja je veliki dio ljudskog života, o tome kako ona utječe na njih te o tome kako se u teškim trenucima ljudi okreću Bogu. Upravo o tome govori i ovogodišnja pobjednička pjesma koju je izveo vokalno-instrumentalni sastav "Trinity" iz Čepina kraj Osijeka, a pjesma se zove "Kad gori pod nogama". Nakon što je svih 15 izvođača izvelo svoje skladbe, skupina mladih iz Subotice i okolice izvela je melodramu "Kriška sreće". Taj igrokaz podsjeća na čestu okrenutost materijalnom koje (za)vodi kroz život. Međutim, tek kad to prolazno izgubimo, okrećemo se onome što ne prolazi, Onome koji ne odlazi čak i kad ode ono što smo smatrali smislom života, ono bez čega smo mislili da ne možemo.

Izvođači HosanaFesta su oni koji skreću pažnju na duhovnu stranu života, da bi ukazali na potrebu za život u materijalnom svijetu, tj. da bi materijalno pomogli štićenicima zajednice. U isto vrijeme, oni pokazaju kako kvalitetno spojiti duhovno i materijalno i živjeti tako da budemo sretni, što je i geslo ovogodišnjeg HosanaFesta. Izvođači su opet pokazali veličinu svoje vjere i ljubavi prema Bogu te volju da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

HosanaFest je festival natjecateljskog karaktera, pa su dodjeljivane i nagrade. Prva i glava nagrada, koju dodjeljuju sami izvođači među sobom, ove godine pripala je skupini "Trinity" iz Čepina kraj Osijeka za pjesmu pod nazivom "Kad gori pod nogama", a dobili su i nagradu stručnog povjerenstva.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Tajana Šarić za pjesmu pod nazivom „Mostovi“ koju je na Festivalu izveo vlč. Ljubo Vuković iz Zagreba. Štićenici Zajednice svoju su nagradu dali VIS-u Novo Nebo iz Zenice, koji su izveli pjesmu pod nazivom "Traganje".

Kratkim najavama prije svake skladbe tzv. "razglednicama", prikazan je način života u Zajednici Hosana. Pored nagrađenih na devetom HosanaFestu sudjelovali su: VIS Petrus (Bački Monoštor - Sombor), fra Ilija Mijatović (St. Pölten – Austrija), Ana Ivanković Radak (Subotica), VIS Cobus (Zagreb), VIS Imakulata (Gromiljak – Sarajevo), VIS Familias (Osijek), Marija Perković (Gingen, Stuttgart – Njemačka), Livija Radić (Zagreb), Dalija Grahovac Fedešin (Zagreb), VIS Ritam vjere (Subotica), Zvonimir Kalić (Vrpolje – Đakovo) i Tajana Šarić (Zagreb). Voditelji programa bili su Nevena Mlinko i Petar Pifat.

 
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.