U Splitu održana tribina „Istina o Istanbulskoj konvenciji"

"Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira 'rod' kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti"
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA utorak, 06. ožujka 2018. u 13:09

U prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u ponedjeljak 5. ožujka održana je u organizaciji građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj konvenciji' u suradnji s Hrvatskom zajednicom bračnih susreta, Hrvatskom udrugom Benedikt i Splitsko-makarskom nadbiskupijom tribina 'Istina o Istanbulskoj konvenciji'.

Na tribini su govorili prof. Ladislav Ilčić, dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD i savjetnik u Ministarstvu kulture, Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR te Anđa i Ivica Veža, voditelji Hrvatske zajednice bračnih susreta u Splitu. Voditelj tribine bio je doc. dr. Marko Jukić, član nadzornog odbora HUB-a.

Govoreći o mužu i ženi kao putokazu u bračnom životu, bračni par Veža svjedočili su ono što im je Bog namijenio kao bračnom paru, da svoj život žive prema Božjim vrijednostima.

- Pravu ljubav moguće je ostvariti poštujući se u različitosti. Ta različitost proizlazi iz naše nutrine, iz našeg bitka, iz našeg identiteta. Supruga i ja smo tjelesno različiti kao i naši osjećaji, način razmišljanja, reakcije. Sretni smo i zahvalni Bogu jer baš te različitosti nas obogaćuju, nadopunjuju i jednostavna su rješenja u mnogim životnim izazovima - rekao je Veža.

- Zajedništvo i jedinstvo su temelji opstanka i razvoja društva jer upravo iz ljubavi žene i muškarca rađa se novi život - zaključili su supružnici Veža.

Marija Fridrich, predstavnica Udruge za cjeloviti spolni odgoj 'Teen Star', govorila o diskutabilnom odnosu roda i spola. Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, Ilčić je ustvrdio da je ona samo način da se progura određena rodna ideologija. Navodio je primjere u kojima bi to bilo nepoželjno, a jedan od njih je i primjer muškaraca koji ulaze u ženski sport.

- Mislim da upravo žene, na ovaj način, s ovom ideologijom mogu nastradati, jer zamislite da vam dođe sad nekakva kolegica visoka 190 cm s 90 kg i igra s vama rukomet ili, ne daj Bože, nekakvu borilačku vještinu - rekao je Ilčić.

Potom je nabrojio neke od posljedica rodne ideologije u društvu kroz ekstremne primjere iz stranih medija i država, no i jedan domaći.

- Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira 'rod' kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ 'mama' i 'tata', već koristi pojmove 'roditelj 1' i 'roditelj 2'. U Americi postoji tzv. 'gender switch day' kada učenici moraju doći u školu odjeveni u osobu suprotnog spola. U Švedskoj djeca sudjeluju na 'gay prideu' u sklopu predškolske seksualne edukacije. U svijetu mahnito raste broj klinika za promjenu spola. Neke države ozakonile su mogućnost promjene spola već u dječjoj dobi, npr. u Velikoj Britaniji od 9. godine života, a u Norveškoj od 7. godine života - rekao je Ilčić.

Dodao je kako je to sve nametnuto kao posljedica rodne ideologije u društvu.

- Rodna ideologija nema znanstvenu notu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija. Ova konvencija sadrži u sebi popriličan broj pozitivnih stvari jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama i baš zato jako je teško biti protiv takvog dokumenta. Upravo je zato trikom unutra ubačena rodna ideologija - kazao je Ilčić.
 

Da biste komentirali, prijavite se.