[FOTO] Evangelizacijski performans mladih na Cresu

Performansom su upozorili na grijehe koji nas udaljavaju od Boga!
Autor: Martina Eršeg/Laudato Photo: Privatni album subota, 03. kolovoza 2019. u 11:07

Mladi koji se pod duhovnim vodstvom fra Stjepana Brčine nalaze na otoku Cresu u sklopu Franjevačkog kampa za u kući susreta Placido Corteze, samostana svetog Frane, izveli su evangelizacijski performans povodom proslave blagdana Gospe od Anđela ili Porcijunkule.

Mladi, koji su se na ovom kampu okupili iz raznih dijelova Hrvatske, ispred crkve i u klaustru crkve stajali su poput statua držeći u rukama natpise na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, simbolično predstavljajući grijehe koji nas udaljuju od Boga i uništavaju naše živote.

Uz sam ulaz u crkvu stajala su i dva mladića koji su sve prolaznike pozivali da uđu u crkvu.

Jedan od njih predstavljao je Isusa koji nam uvijek prašta sve naše grijehe, ako se za njih iskreno pokajemo (Naš Bog prašta svaki grijeh, uvijek oprašta, i stoga se uvijek veseli, a kada netko traži oprost 'zaboravi' sve – papa Franjo), dok je drugi mladić predstavljao svetog Franju, a u rukama je držao natpis 'Sve vas želim poslati u raj,', riječi koje je sam sveti Franjo rekao vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine, objavivši im da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve one koji posjete Porcijunkulsku crkvicu, ispovjede se i pokaju.
 
Nakon galerije grijeha, na samom ulazu crkve stajao je natpis 'Nitko nije toliko svet da bi ostao vani i nitko nije toliko grešan da ne bi mogao ući u crkvu', što je potaknulo mnoge turiste i domaće ljude da uđu u crkvu, a ni sama kiša koja je taj dan padala nije ih spriječila da dođu i pridruže se misnom slavlju i klanjanju. Sama je crkva bila popunjena do zadnjeg mjesta, a veliki broj prisutnih pristupio je sakramentu pomirenja te dobio porcijunkulski oprost.

Svečanu koncelebriranu svetu Misu na Porcijunkulu u 20:30 predslavio je fra Stjepan Brčina, a nakon Mise je bilo klanjanje koje su animirali polaznici kampa za mlade zajedno sa domaćom grupom Cresana.

 

Da biste komentirali, prijavite se.