Festival žudija u Kominu

Na Uskrsni ponedjeljak održao se 17. po redu Festival čuvara kristova groba.
Autor: misija.slobodnadalmacija.hr/Laudato/D.T. Photo: Youtube/screenshot utorak, 18. travnja 2017. u 10:13

Komin je ove godine ugostio 17. Festival vodičkih žudija, koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak. Trideset i osam skupina koje njeguju tradiciju čuvanja Kristova groba u Svetom trodnevlju predstavilo je svoje običaje, koje njeguju i čuvaju generacijama.

Svakako je najzanimljivije ''padanje'' žudija, što je i završni dio folklorne liturgije na Veliku subotu, kada na zvuke svečane Glorije, Slava na visini Bogu, žudije popadaju ispred Groba i trkom pobjegnu iz crkve.

Padanje žudija u Kominu pratili su brojni znatiželjni Neretvani, među njima i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Cilj festivala žudija je očuvanje običaja čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire.

Ovogodišnji 17. Festival žudija održao se pod geslom ''Ljubite jedni druge''. Organizatori festivala su Vodički žudiji i župa Svetog Ante – Komin.

- Ove godine nastupili su i dvije nove žudijske skupine iz Trpnja na Pelješcu i sa otoka Sestrunja, kazao je Strikoman, koji je u Kominu snimio 553 milenijsku fotografiju.

Gotovo tisuću žudija u odorama sa štitovima i mačevima postrojilo se tako u Kominu uz obalu rijeke Neretve. Među njima su i žudije iz župe Ime Isusovo sa Miljevaca. Oni osam godina njeguju običaje u Svetom Trodnevlju.

- Postrojavaju se na Veliki četvrtak i padaju na Veliku subotu. Mi imamo relativno mladu tradiciju čuvara Kristova groba i želja nam je da nas bude još i više. Sada imamo dvanaest utreniranih momaka - rekao nam je Ivan Galić.

Festival Žudija dogodine napušta Dalmaciju i seli se u Mariju Bistricu, gdje udruga kuburaša njeguje tradiciju čuvara Kristova groba.

- Mi smo kuburaši i čuvari Kristova groba iz hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Ovo nam je deveto sudjelovanje na Festivalu vodičkih žudija i ponosni smo što ćemo dogodine biti domaćini - rekao je Željko Milički predsjednik udruge kuburaša iz Marije Bistrice.

Gotovo tisuću sudionika ove iznimno atraktivne manifestacije, još je jednom na Uskrsni ponedjeljak podsjetilo na bogato nasljeđe i običaje folklorne liturgije u Dalmaciji. Tako je u Kominu iznova oživjela srednjovjekovna ''crkvena igra'', paraliturgijsko uprizorenje Kristove muke, smrti i uskrsnuća koja se u našim krajevima upravo kroz ulogu Žudija u preduskrsno vrijeme zadržala do današnjih dana.

Na kraju je sve ovjekovječeno milenijskom fotografijom Šime Strikomana ispred crkve Svetog Ante.

Festival se do sada održao od 2001. - 2006. godine u Vodicama, 2007. u Vidu, 2008. u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009 u Kninu, 2010. u Metkoviću, 2011. u Tisnom, 2012. u Vodicama, 2013. u Rogotinu, 2014 u Vrlici, 2015. u Mliništu, te 2016. u Imotskom, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.

Na sedamnaestom festivalu žudija u Kominu sudjelovale su skupine iz: Vodica, Metkovića, Tisna, Prvić Šepurina, Vrlike, Sumartina, Vida, Oklaja-Promine, Rogotina, Opuzena, Vareša, Slivna-Ravna-Vlake, Vidonja, Brela, Imotskoga, Bagalovića, Knina, Komina, Marije Bistrice, Lobora, Baške Vode, Betine, Katuna Kreševa, Vrgorca, Selca, Sitna Gornjeg, Jezera, Miljevaca, MIrlović Zagore, Tribunja, Raduna-Kaštel Staroga, Oštarija, Proložca, Solina, Vinjana Donjih, Trpnja i Sestrunja.

 
Da biste komentirali, prijavite se.