Glina: Misa zadušnica za poginule i umrle branitelje i civile

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u nedjelju 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA ponedjeljak, 06. kolovoza 2018. u 13:05

Misa se slavila za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.
U koncelebraciji s biskupom Košićem bilo je desetak svećenika, između ostalih generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i domaći župnik Ivica Mađer koji je na početku pozdravio sve okupljene.

Obraćajući se okupljenim braniteljima, biskup je u homiliji rekao kako je ovo njihov dan jer je prozvan Danom pobjede za njihova djela, plod je njihove hrabrosti i srčanosti i velike ljubavi prema Domovini.

- Zato je danas i Dan domovinske zahvalnosti jer ste vi oslobodili Domovinu i ona zahvaljuje vama, ali i svima koji su na bilo koji način i kroz dugu našu povijest, ali isto tako i sadašnjost pridonijeli njezinu oslobođenju. Zapravo mi kao vjernici, braćo i sestre, zahvaljujemo na prvom mjestu Bogu: zahvaljujemo mu za Domovinu, zahvaljujemo mu za slobodu, zahvaljujemo mu i za hrvatske branitelje. Na poseban način nosimo u srcu u ovu misu molitve za naše poginule sinove i kćeri, očeve i majke, djecu i starije, koji su svoje živote položili za slobodu Domovine. To je naša trajna obveza, naša zahvalnost i naša molitva - poručio je biskup.

Razmatrajući Riječ Božju, biskup je dao odgovore na četiri pitanja: što zapravo znači pobjeda, što je to Domovina, što znači zahvalnost i tko su to hrvatski branitelji.

 - Što zapravo znači pobjeda? Kod svetog Ivana pobjeda je jednako vjera. On kaže: 'Ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša!' (1 Iv 5,4). Doista, bilo je mnogo pobjednika u povijesti svijeta, u ratovima, u sportu i u mnogim drugim djelatnostima, no ako to nisu i duhovne pobjede, u Božjim očima to ništa ne vrijedi. Vjera treba nositi svakoga od nas, nadahnjivati i ispunjati, i ako njome vođeni uspijemo pobjeđivati sebe u našim prohtjevima, ako znamo suzbiti naše zle sklonosti i grešne porive, to je najljepša pobjeda koju želi Gospodin od nas. Ona se mora neprestano ostvarivati. A pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja i sav onaj završetak koji je stvarno iz čitavog naroda izvukao one najljepše osjećaje zahvalnosti, bila je baš pobjeda vjere - ustvrdio je biskup te dodao kako bez vjere ne bi bilo moguće oduprijeti se tolikim strašnim zločinima, rušenju, paleži, uništavanju kuća, bolnica, škola, katoličkih crkava, samostana i kapela.

Biskup se podsjetio kako je i sam gledao naše ljude koji su kao prognanici umirali od tuge. No, duh naroda nije pao, svi smo se spremali i nadali da će doći oslobođenje i mir. Toliko smo molili za mir, tolike krunice, križni putovi, tolike mise. Pjevali smo nebeskoj Majci: 'Majko draga, djevo sveta, slušaj svoje djece glas...'

- Mi danas slavimo pobjedu mira, pobjedu nad ratnim stradanjima, pobjedu slobode. Nju su ostvarili naši hrvatski branitelji prije 23 godine nad vojno jačim neprijateljem upravo uzdajući se u zagovor i pomoć BD Marije, čije su krunice nosili oko vrata - rekao je biskup te podsjetio kako je ovaj dan, na državni blagdan spomena pobjede baš Marijin blagdan, Majka Božja Snježna.

Govoreći o Domovini, zahvalnosti i ljubavi prema hrvatskom narodu, propovjednik se prisjetio riječi bl. Alojzija Stepinca, sv. Leopolda Bogdana Mandića i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića. Na kraju biskup je rekao kako je danas naša Domovina slobodna, mi smo za to zahvalni Bogu i osobito hrvatskim braniteljima, te se utječemo Djevici Mariji, Vjernoj odvjetnici i zaštitnici našoj, da nas ona svojom ljubavlju čuva i prati.

- Gospodin Isus nazvao je Duha Svetoga – Braniteljem. On brani u srcima vjernika Isusa i odbija krivovjerne napade protiv njega. On brani i nas jer je naša snaga, ona vatra koja gori i svijetli, spaljuje zlo, a grije srce i dušu da nas povede u vječnost. Branitelji ne mogu biti nečasni ljudi, nečasni su ljudi napadači. A oni koji brane svoje, svoj dom, obitelj i domovinu, časni su i najbolji članovi svoje zajednice - istaknuo je biskup.

Molimo se danas, braćo i sestre, da svi budemo branitelji svoga doma, svojih obitelji, naše Domovine Hrvatske – od raznoraznih navala zloga, da naš narod opstane, da se slavi pobjeda ne tek nad zemaljskim neprijateljima nego nad onima koji nas žele podjarmiti u duši i strovaliti u propast. Molimo se, braćo i sestre, za ponos i napredak naše Domovine, za njezinu djecu i mlade, za budućnost. Neka Bog čuva našu Domovinu, zaključio je molitvom biskup.

Misi su nazočili predstavnici državnih, županijskih i gradskih vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora, brojni hodočasnici, branitelji, roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pristigli iz cijele Hrvatske te Marko Perković Thompson.

Prije Misnog slavlja biskup je ispred 'Suze', spomenika za 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, predvodio molitvu, a nakon Mise nazočio je Thompsonovu koncertu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.