Hrvatski branitelji dragovoljci Domovinskog rata u Dražicama: „Zajedno smo jači!“

Istina o Bleiburškoj tragediji hrvatskoga naroda nastavlja se promicati. Laudatov dokumentarni film „MAGNUM CRIMEN 1945.“ u petak 9. listopada, ispunio je Dom kulture u Dražicama, inače rodnom mjestu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato petak, 09. listopada 2015. u 21:32

U ozračju proslave Dana neovisnosti, spomena na dan kada je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država, Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata Primorsko-goranske županije organizirala je projekciju Laudatovog filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“ kao još jedan doprinos očuvanju istine o hrvatskoj povijesti oko čega u svojem kraju predano radi.

Članovi Udruge i producentica Laudatovog filma Ksenija Abramović položili su vijenac i zapalili svijeću ispred križa na groblju u Jelenju u spomen na sve pale borce koji su podarili život na oltar Domovine. Potom su zajedno sudjelovali na svetoj misi u župnoj Crkvi sv. Mihovila Arkanđela.

Počast hrvatskim braniteljima odana je i minutom šutnje, nakon hrvatske himne Lijepa naša na početku programa projekcije.

„Hvala svima koji su svoje živote dali za to da mi danas možemo govoriti o teškim temama, poput Bleiburga“, istaknula je direktorica Laudata Ksenija Abramović u svom obraćanju prije projekcije. Istaknula je: „Zajedno smo snažniji. U tome smo svi pozvani sudjelovati, kao što to vjerno čine braniteljske udruge ovoga kraja u spomenu na Domovinski rat kojega su mnogi među vama ovdje sudionici i svjedoci.“

Središnja tema filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“ je do danas nesuđena zapovjedna odgovornost za pokolj desetaka tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca na bleiburškom polju 1945. godine i križnim putevima nakon Drugog svjetskog rata. Osim najbrojnijih Hrvata, žrtve su bili i pripadnici drugih naroda.

„Sugovornici u filmu moralno-pravno vrednuju strašni zločin biološkog i duhovnog desetkovanja hrvatskog naroda 1945., čiji nalogodavci i izvršitelji nikad nisu procesuirani“, predstavila je producentica filma.

„Filmom 'MAGNUM CRIMEN' želimo poticati na uvažavanje stvarnosti u kojoj živimo, a u Hrvatskoj je ranjena brojnim lažima, zabludama i podvalama. Film pokazuje kako želimo biti spremni hrabro se suočavati s teškoćama, izdići se nad nepravde i biti promicatelji istinitoga“, istaknula je Ksenija Abramović.

Laici okupljeni u udruge poput ove koja je organizirala projekciju „čine toliko vrijednoga što mnoge državne ustanove i institucije ne čine, a one svojim žarom i hrabrošću nadomještaju i dopunjuju“, primijetila je direktorica Laudata naglašavajući: „To je vrijedno. To su mediji dužni otkrivati i široj javnosti predstavljati, kao znak toga da znamo gdje su i što prave vrijednosti – a to su vjera, obitelj i Domovina. Za te će se vrijednosti uvijek boriti i promicati ih Laudato televizija.“

 

Da biste komentirali, prijavite se.