Koncert Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora i zbora župe Sv. Mihovila iz Omiša

Veselimo se vašem dolasku!
Autor: Laudato/J.B. Photo: Facebook petak, 10. studenog 2017. u 19:23

Pozivamo vas na koncert Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora i zbora župe Sv. Mihovila iz Omiša koji će sa instrumentalne strane biti popraćen od ansambla Strune. Koncert počinje nakon večernje mise koja je u 18:00 sati.

Koncert su organizirali prof. Denis Vasilj i prof. Matija Škvorc, uz pokroviteljstvo rektora zagrebačke katedrale mr. Josipa Kuhtića.

Zagrebački katedralni mješoviti zbor, osnovan je 1985. godine od kada sudjeluje liturgijskim potrebama zagrebačke katedrale i promiče sakralnu glazbu. Osim toga, zbor nastupa na različitim prigodama, festivalima i natjecanjima diljem Domovine i svijeta. Doktor Vladimir Babuš je osnovao i vodio zbor prvih 28 godina, a prije 3 godine vodstvo preuzima Matija Škvorc. Zbor već 32 godine ima istu orguljašicu, profesoricu Hvalimiru Bledšnajder. Zbor pjeva svake nedjelje na svečanoj misu u 11:30.

Mješoviti pjevački zbor župe sv. Mihovila Arkanđela u Omišu ponosi se dugom tradicijom pjevanja u svome gradu i u župi. Župna crkva u kojoj djeluju izgrađenja je na početku 17. stoljeća, od kada se njeguje zborska sakralna glazba u Omišu. Postojeći zborski oblik veže se uz dolazak časnih sestara Služavki maloga Isusa u Omiš 1917.godine, i predani rad sestara od početka sa s. Ignacijom Živković do današnje sestre, orguljašice zbora s. Maksencije Midenjak. Dirigent Miroslav Rogošić vodio je zbor puna tri desetljeća, a početkom 2004. godine vodstvo preuzima prof. Rozarija Samodol. Nastupaju diljem Hrvatske, a za svoj rad dobili su Nagradu Grada Omiša.

Ansambl Strune osnovan je u želji omiških glazbenih pedagoga da svoj umjetnički izričaj približe šrioj publici. Na poticaj violinistice Silvane Vulas, pridružili su se violinistica Ana Bubalo, flautistica Ana Mimica te violončelist Tončo Čavar. I dalje aktivni u pedagoškom radu započinju novo istraživanje vlastititih glazbenih ideja i tehničkih izazova. Na večerašnjem koncertu pridružuje im se i oboistica Tereza Ćurić. Program koji sviraju sačinjavaju prvenstveno barokna djela, želeći prikazati zajedničko suzvučje diktirano odabranim instrumentima. Do sada su održali niz koncerata, sudjelovali na ljetnim kulturnim festivalima u Omišu, Solinu, Kaštelima i Splitu te brojnim humanitarnim akcijama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.