Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo priopćenje austrijskim medijima vezano za komemoraciju u Bleiburgu

'Bleiburško polje za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL četvrtak, 14. ožujka 2019. u 17:11

Nastavno na najnovije rasprave oko komemoracijske svečanosti na Loibaškom polju, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva Republike Hrvatske uputilo priopćenje austrijskim medijima u kojem je izraženo duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Blajburškom polju vidi 'fašističku zabavu', 'najveće okupljanje neonacista u EU', 'skup ekstremne desnice' ili 'skup ustaša', piše IKA.

U priopćenju je naglašeno kako 'grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljavamo kao bolnu uvredu. Istaknuto je i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti okupljene na Loibaškom polju nazivati fašistima. Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj.

Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali smo pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog ga poštivali. Bleiburško polje za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava. Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o političkoj instrumentalizaciji i dijelu političko-nacionalnog rituala'.

Austrijskim medijima u priopćenju je istaknuto i kako se ovakvim i sličnim imputiranjima i grubim prigovorima najodlučnije suprotstavlja te se žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog okrivljavanja, što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.