Na Starom gradu Dubovac otvorena izložba 'Majstor od Zadobarja'

U prostorijama Starog grada Dubovac u Karlovcu, 20. travnja 2017. godine, otvorena je izložba 'Majstor od Zadobarja' koja prikazuje primjerke srednjovjekovnog slikarstva u kapeli Svetog Antuna Padovanskog u karlovačkom naselju Zadobarje.
Autor: Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu/LaudatoT.S. Photo: Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu petak, 21. travnja 2017. u 10:06

Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Karlovac i Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije uz podršku Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Na otvaranju izložbe okupio se respektabilan broj ljubitelja umjetnosti i kulture kao i samih stručnjaka, a prije samog otvaranja obratili su im se sami autori izložbe prof. Igor Čulig, dr. sc. Rosana Ratkovčić i dr. sc. Vlado Mikšić.
 
Prof. Čulig pojasnio je okupljenima da umjetnost 'Majstora od Zadobarja' nipošto nije elitna umjetnost, već predstavlja najrasprostranjeniji i najčistiji medij svojega vremena za običnog čovjeka. Istaknuo je da ovakva umjetnost i u današnje vrijeme ima jednu razinu čitkosti i odražava međusobno prožimanje određene topline i kršćanskog osjećaja.
 
Dr. sc. Rosana Ratkovčić naglasila je da je kapela Svetog Antuna Pustinjaka u Zadobarju jedan od najbolje sačuvanih objekata sa srednjovjekovnim zidnim slikama u kontinentalnom dijelu Hrvatske i da je time sačuvan cjelokupni ciklus u kojem se može raspoznati koje su bile vjerske i likovne predodžbe ljudi koji su živjeli u to vrijeme.
 
Dr. sc. Vlado Mikšić kazao je da ova izložba otkriva ljepotu karlovačkog područja, te objasnio okupljenima kako se ova izložba može promatrati u umjetničkom kontekstu, odnosno proučavanjem dimenzija, kontura, tehnike i sl. i u povijesnom kontekstu pri čemu je posebne zasluge pripisao istaknutoj hrvatskoj obitelji – Frankopanima. Dr. Mikšić pojasnio je kako sama izložba daje određeni hagiografski ton i da se kroz prizore oslikane u zadobarskoj kapeli nastojalo ondašnjeg čovjeka informirati i uzdići, a isto tako dogmatski i vjerski učvrstiti, te samim time predstavljaju svojevrsnu Bibliju za puk. U svom govoru posebno je zahvalio mons. Antunu Senteu, ml., rektoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa, koji se iznimno zauzeo za obnovu kulturnih i umjetničkih vrijednosti Dijecezenskog muzeja, Odjseka Karlovac, gospođi Marinki Mužar, profesorici povijesti i povijesti umjetnosti, koja je svojim radom znatno pridonijela kako obnovi i očuvanju kapele Svetog Antuna Pustinjaka tako i brojnih drugih karlovačkih kulturnih znamenitosti, mons. Nedjeljku Pintariću, predstojniku Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ove izložbe.  
 
Mons. Nedjeljo Pintarić zahvalio je svim autorima na predanom radu i istakno da je ova izložba primjer da se umjetničko blago sačuvalo i otkrilo, te da se i dalje otkriva. Posebnu zahvalnost uputio je Jeleni Mužar Smenderovac čiji je diplomski rad objedinio sav inventar Dijecezanskog muzeja, Odjseka Karlovac, te istaknuo želju da se izložba kroz određeno vrijeme premjesti i u Domitrovićevu kulu na Kaptolu. Nakon uvodnih govora izložbu je otvorila prof. Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.