Na današnji dan osuđen nadbiskup Stepinac

Komunistički sud je 11. listopada 1946. godine, na temelju lažne optužnice, osudio zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca na dugogodišnju robiju.
Autor: Laudato NP Photo: www.zamakdushe.bloger.index.hr petak, 11. listopada 2019. u 13:30

Postojan i nesalomljiva duha Stepinac je takvom sudu rekao: "Ja sam za svoje uvjerenje – jer mi je savjest čista – pripravan svaki čas i umrijeti!"

Zaredali su progoni i drugih biskupa i svećenika.

Zagrebački nadbiskup zatočen je u sumornoj Lepoglavi gdje je dostojanstveno služio nepravednu kaznu. Manje je poznato da je Vatikan ekskomunicirao sve one koji su pridonijeli sramotnoj presudi.

Tito i komunistički vrh bojali su se Stepinčeva mučeništva i zbog negodovanja u narodu i zbog mnogih prosvjeda u svijetu. Već 1947. godine čelnik republičke vlade Vladimir Bakarić posjetio je nadbiskupa i uz pozdrav –"Preuzvišeni"- nagovarao ga da Titu podnese molbu za pomilovanje. Vlast bi mu tada dopustila da slobodno ode u inozemstvo. Stepinac je odlučno odbio Bakarića. Rekao je da bi time priznao nepostojeću krivnju i dodao da nikada neće ostaviti svoje vjernike.

U daljnju Stepinčevu sudbinu uplele su se međunarodne okolnosti. Kada je zaprijetila Staljinova oružana intervencija, Tito je zatražio zapadnu vojnu pomoć. Američka vlada pomoć je uvjetovala, uz ostalo, oslobađanjem zatočenog nadbiskupa. Usprkos dužem protivljenju, Tito je naposljetku morao popustiti iako je javno naglašavao kako nikada "neće podleći stranim pritiscima".

U prosincu 1951. godine Stepinac je iz Lepoglave premješten u "kućni pritvor" u rodnom Krašiću. Tu je, u domu samozatajna župnika Josipa Vranekovića trpio teške usamljeničke dane pod stalnim nadzorom UDBE, što je bilo jednako zatvoru.

Svjetski poznatu žrtvu komunističkog nasilja papa Pio XII. počastio je potkraj 1952. godine kardinalskim plaštom. To je toliko razbjesnilo Tita da je odmah prekinuo diplomatske odnose s Vatikanom. Nakon više godina ipak je posjetio Svetoga Oca u Rimu kako bi u svijetu ublažio negativan učinak dotadašnjeg pritiska na Crkvu.

Privrženost Hrvata vjeri režim nikada nije uspio suzbiti. U tome je svojim mučeništvom iznimnu ulogu imao upravo kardinal Stepinac, pokazavši osobnim primjerom da vjera ne uzmiče pred silom, što ga je i uzdiglo u čast blaženika Katoličke Crkve. Montirani proces protiv Stepinca bio je tek krinka za okrutan boljševički obračun s Katoličkom Crkvom, tada jedinom oporbenom snagom novomu totalitarnom režimu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.