Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje

Nadbiskupski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije uputio je pismo Ministarstvu kulture RH, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u kojemu se osvrće na program manifestacije 27. Marulićevi dani, odnosno na predstavu 'Naše nasilje i vaše nasilje'.
Autor: Laudato/T.S. Photo: smn.hr petak, 21. travnja 2017. u 11:37
Ordinarijat se u pismu osvrće na program manifestacije 27. Marulićevi dani, odnosno na kontroverznu predstavu 'Naše nasilje i vaše nasilje' redatelja Olivera Frljića.

- Potaknuti mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočaranja, žaljenja i
zgroženosti, upućujemo vapaj i zov svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u Hrvatskom narodnom kazalištu, vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva. Osvrćemo se na program manifestacije, koja bi trebala biti kulturnom, 27. Marulićevi dani, osobito na predstavu 'Naše nasilje i vaše nasilje', koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum - ističe se u pismu.

Ordinarijat u pismu ističe svoju žalost te naglašava da predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' osim osjećaja vjernika vrijeđa osjećaje i svih građana.

- Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja - stoji u pismu.

- Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani te učine potrebne korake kako sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu. Vjernike pozivamo na molitvu Gospodinu kako bi ovaj apel dodirnuo savjest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja suvremenoga čovjeka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismijava vrednote i osjećaje drugih. Samo tako ćemo promovirati kulturu koja uzdiže i oslobađa, a ne vrijeđa i ponižava - zaključuje se u pismu. 
Da biste komentirali, prijavite se.