Papa: Materijalna dobra su sredstvo da živimo pošteno i u dijeljenju s najpotrebitijima

'Tražimo stvari koje imaju istinsku vrijednost: pravdu, solidarnost, prihvat, bratstvo, mir.'
Autor: vaticannews.va/Laudato/M.P. Photo: Laudato ponedjeljak, 05. kolovoza 2019. u 10:43

- Materijalna dobra nam koriste, no samo ako ih međusobno dijelimo – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra.
 
Osvrnuo se na evanđelje nedjeljne liturgije koje počinje prizorom o čovjeku koji ustane iz mnoštva i traži Isusa da riješi pravno pitanje obiteljskog nasljeđa (Lk 12,13-21). No On se u odgovoru ne suočava s pitanjem, nego potiče da se držimo daleko od požude, to jest pohlepe za posjedovanjem.
 
- Isus je ispripovijedio prispodobu o bezumnom bogatašu koji vjeruje da je sretan jer je imao sreće zbog izvanredno obilnog uroda ljetine i osjećao se siguran zbog dobara koja je skupio – rekao je Papa.
 
Pojasnio je kako bogataš stavlja pred svoju dušu, to jest pred sebe, tri stvari: mnogo dobara koja je skupio, mnoge godine koje bi mu ta dobra mogla osigurati, te mir i razuzdano bogatstvo.
 
- No riječ koju mu Bog upućuje briše te njegove planove. Umjesto mnogo godina, Bog mu pokazuje na neposrednost koja će se dogoditi te noći; umjesto uređenja života, pokazuje mu posljedice osiguravanja života. Što se tiče mnogo skupljenih dobara na kojima je bogataš trebao sve temeljiti, sarkastično ih dovodi u pitanje: 'A što si pripravio, čije će biti?' - rekao je Sveti Otac.
 
Na kraju prispodobe evanđelist zapisuje: 'Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu'.
 
- Materijalna su dobra potrebna za život, no ne smiju biti cilj našeg postojanja, nego sredstvo da živimo pošteno i u zajedničkom dijeljenju s najpotrebitijima – rekao je papa Franjo.
 
Napomenuo je kako nas Isus poziva da razmotrimo kako bogatstvo može okovati srce i odvratiti ga od istinskog blaga koje je na nebesima.
 
- To ne znači odmaknuti se od stvarnosti, nego tražiti stvari koje imaju istinsku vrijednost: pravdu, solidarnost, prihvat, bratstvo, mir i sve stvari koje čuvaju istinsko čovjekovo dostojanstvo – rekao je Papa.
 
Dodao je kako se tu radi o težnji za životom po evanđeoskom stilu; ljubiti Boga cijelim svojim bićem i ljubiti bližnjega onako kako ga je Isus ljubio, to jest u služenju i u daru samoga sebe.
 
- Ljubav tako shvaćena i življena, izvor je istinske sreće, dok je nerazmjerno traženje materijalnih bogatstava često izvor nemira, nevolje, pronevjere i rata. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da se ne damo opčarati prolaznim sigurnostima, nego da svakodnevno budemo vjerodostojni svjedoci vječnih evanđeoskih vrijednosti – zaključio je Sveti Otac.
 

Da biste komentirali, prijavite se.