Početak novog ciklusa Exitus programa 2018

U organizaciji Exitus bratstva započinje još jedan ciklus programa Exitus u Zagrebu, Splitu i Osijeku (ili drugdje, uz prethodni dogovor). Program će se odvijati od 26. rujna do Božića 25. prosinca 2018. godine.
Autor: exitus.hr/Laudato/K.P. Photo: exitus.hr petak, 14. rujna 2018. u 09:56

Predstavljanje programa Exitus održat će se u sljedećim gradovima:

SPLIT:
Nedjelja,16. rujna 2018.u 20,00 sati nakon večernje svete mise u crkvi župe Pomoćnice kršćana – Kman; Ulica Pomoćnice kršćana 3 – Split.

OSIJEK:
Ponedjeljak, 17. rujna 2018. U 19,15 sati nakon večernje svete mise u Dvorani Rezidencije Družbe Isusove (podrum); Ulica Alojzija Stepinca 27 – Osijek.

ZAGREB:
Srijeda, 19. rujna 2018. u 20,00 sati u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu (Opatovina); Kaptol 9 – Zagreb.

 
Zašto Exitus?
Nastao kao za naše prilike prilagođena verzija uspješnog programa duhovnosti Exodus 90, program Exitus želi, u okviru djelovanja Exitus bratstva, okupiti i formirati katoličke muškarce koji u svom okruženju, Crkvi i, najvažnije, u sebi samima osjećaju dubinski utjecaj dviju velikih kriza našeg vremena: krize duha i krize muškosti. Obje smatramo suviše očiglednima da bi bilo potrebno ikakvo dokazivanje problema. Danas u našem društvu praktički ne postoji sfera života koja nije zahvaćena tim dvama krizama – uključujući obitelj i Crkvu.

Što se dogodilo? To nije pitanje kojim se bavi ovaj pokret. Radije pitamo: Što možemo učiniti? Što ti možeš učiniti? Kratko i jasno: dovoljno. Imaš sve što je potrebno da učiniš sebe boljim i tako učiniš svoju obitelj, Crkvu i svijet boljima.

Exitus je posebno učinkovit za:
muškarce/mladiće koji razlučuju životni poziv,
muškarce/mladiće koji se pripremaju za brak,
muškarce/mladiće koji se pripremaju za redovnički ili svećenički život,
muškarce u braku,
redovnike, svećenike, redovničke i svećeničke kandidate,
muškarce/mladiće koji se bore s bilo kojom vrstom ovisnosti ili navezanosti kao korak prema oporavku.
muškarce koji zajedno teže za savršenijom slobodom.

Cilj Exitusa je postići slobodu potrebnu za potpuno ostvarenje ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Program se temelji na izazovnom devedesetodnevnom razdoblju pročišćenja, umiranja sebi, koje podržava bratstvo istomišljenika za veću unutarnju slobodu i, na kraju, čistu i nesebičnu ljubav. Program se temelji na tri stupa: 1) molitvi, 2) askezi i 3) bratstvu. O njima, kao i o ostalim pojedinostima programa, možeš više saznati ovdje.

Sigurno te zanima što mislimo pod askezom. Ovo su neke od stvari koje možeš očekivati:
najmanje sedam sati sna
najviše osam sati sna
buđenje na prvi alarm
pomoć osobama u potrebi
djela milosrđa
dva sata dnevno bez mobitela
jutarnje slaganje posteljine na krevetu
pozdravljanje ljudi
uslužnost
što češće Sveta Misa
svakodnevno: Anđeoski pozdrav (Anđeo Gospodnji)
svakodnevno: sat šutnje
bonton (džentlmenske/muške manire)
svakodnevno čitanje Katekizma Katoličke Crkve
hladni/mlaki i kratki tuševi
nema alkohola
nema deserta ni slatkoga
nema jedenja između obroka
nema sokova ni slatkih pića
nema televizije ni filmova (osim s dopuštenjem bratstva)
samo glazba koja uzdiže duh Bogu
nema gledanja sportskih događaja (osim s dopuštenjem bratstva)
računalo SAMO u svrhu istraživanja, posla ili studija
redovita i intenzivna tjelovježba
zajednički sveti sat i sastanci
nema velike kupovine (osim s dopuštenjem bratstva)

Dodatno

Bratstvo: Beskompromisni tjedni susreti s braćom. Po mogućnosti imajte određenu tjednu zajedničku aktivnost mimo susreta. Na primjer, zajednički ručak jedanput tjedno. Također, razmislite o zajedničkom hodočašću ili drugom putovanju po završetku programa. Raniji sudionici programa svjedoče kako je bratstvo bilo ključ njihova osobnog uspjeha.

Post: Srijeda i petak imaju biti dani ozbiljnijeg posta. Pojedi jedan obrok do sitosti. Uzdržavaj se od mesa (nemrs). Post petkom za sve sudionike mora biti namijenjen za papu Franju, naše biskupe, svećenike, župnika svoje župe, redovnike i redovnice, svećeničke kandidate, redovničke kandidate i kandidatice, te za nova duhovna zvanja u Crkvi i za naše Obitelji. Post srijedom namijenjen je za bratstvo na nakanu vlastitog bratstva.

Nedjelje i blagdani: mogu biti dani opuštenije discipline, no ne i njenog napuštanja. (Spavanje jedan sat duže, šlag u kavi, desert, jedno pivo ili jedna čaša vina, topliji tuš, itd.).

Imperativ: Euharistija.

Novi ciklus programa Exitus započet će 26. rujna 2018. Ako živiš na području Zagreba, Splita ili Osijeka, možeš se prijaviti putem portala E-župe: https://www.e-zupe.com/prijava/exitus/2018

Ako to nisu tvoji gradovi, ne brini. U program se možeš uključiti i iz bilo kojeg drugog mjesta, a za to vas trebaju biti barem dvojica ili trojica. U tom slučaju, prijave se obavljaju putem elektroničke pošte Exitus bratstva: exitus.fraternitas@gmail.com.

 

Da biste komentirali, prijavite se.