Predstavljen jubilarni 10. broj 'Uličnih svjetiljki'

Na riječkom Korzu predstavljen je jubilarni broj "Uličnih svjetiljki" kojim prodavači, volonteri i članovi Franjevačkog svjetovnog reda proslavljaju desetu obljetnicu časopisa.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 13. rujna 2018. u 14:36

"Ulične svjetiljke" pomažu siromašnima, poučavaju građane o beskućništvu i socijalnim problemima i djeluje kao most između korisnika i građana/kupaca. Prodavačima su se u prodaji pridružili maleni volonteri, njih 50-ak iz OŠ Zamet, Katoličke osnovne škole "Josip Pavlišić" te djeca iz Doma za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Prema riječima glavne urednice Jasne Krapac, novi broj donosi teme o onome što veseli prodavače Uličnih svjetiljki.

- Oni su rekli da je to susret s djecom, osobito kada vide da roditelji potiču svoju djecu da kupe Ulične svjetiljke. Osim toga, tu je intervju s idejnim začetnikom ovog časopisa, fra Sinišom Pucićem, a kojega prodavači jako vole. U prvom kontaktu s njim u njemu su prepoznali prihvaćanje i radost što im se može pomoći. Tu su i riječi naših prodavača – veterana, koji su dugi niz godina s nama, a donijeli smo i popis svih prodavača koji su bili s nama. Iznenadili smo se brojem. Među njima ima onih koji su sada pokojni, ali i dobar broj onih koji danas imaju redovna radna mjesta - rekla je Krapac.

Projekt je prepoznat u Hrvatskoj i cijena primjerka je 8 kuna od čega polovica ide prodavaču beskućniku, a preostala polovica za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa čime se časopis samofinancira.

Od prvog broja koji se sramežljivo, ali hrabro pojavio na riječkim ulicama pa sve do šarenih brojeva posljednjih godina, "Ulične svjetiljke" osvjetlale su jedan sasvim novi put. Taj je put započeo prije više od deset godina blagdanskim uskršnjim doručkom za siromašne te božićnim ručkom, a onda se franjevačka iskra zapalila u jaču vatru i otvoreno je Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje".

Ljubav je domišljata i uvijek traži novi način dijeljenja pa, premda je model uličnih novina prenesen iz inozemstva, uspjeli smo ipak napraviti nešto novo, poručuju iz Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat, izdavača časopisa. Ministra FSR-Mjesnog bratstva Trsat Nela Pujić najavila je kako će u povodu 10. obljetnice Uličnih svjetiljki u bazilici Majke Božje Trsatske 17. rujna u 18.30 sati biti slavljena Misa zahvalnica, dok će središnji program proslave, svečana akademija, biti održana 25. rujna u 11 sati u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.