Predstavljeno iznimno djelo "Katolička Crkva i obraćenje" Gilberta Keitha Chestertona

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije jučer je predstavljena knjiga ''Katolička Crkva i obraćenje'', a predstavili su je dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.
Autor: Laudato/M.S. Photo: Verbum petak, 11. svibnja 2018. u 09:19
U ovoj knjizi Chesterton – nazvan i ''apostol zdravoga razuma“ – iskreno svjedoči kako ga je konačno osvojilo katoličko pozivanje na razum i istinu te kako je uvidio da nas katoličanstvo oslobađa od mnogih gluposti i predrasuda koje na ovaj ili onaj način zarobljavaju većinu današnjih ljudi. Chesterton u knjizi podrobno objašnjava kako se katolička vjera ne mijenja s obzirom na ljudsko raspoloženje i na trenutačnu modu, nego nas postojano uči kako ispravno razmišljati i prihvaćati istinu. Katoličanstvo ne skučuje naša obzorja, već nam omogućava uvijek nov i svjež pogled na stvarnost, dajući nam istodobno istinsko samopouzdanje i slobodu mišljenja.
 
Rođen 1874. godine Chesterton se na anglikansko kršćanstvo obratio 1901. godine, što je opisano u njegovu remek-djelu Pravovjerje. Bio je to početak njegova poduljega puta ka katoličkoj vjeri koji je konačno 1922., u dobi od 48 godina, rezultirao Chestertonovim ulaskom u okrilje Katoličke Crkve. Pet godina potom Chesterton je napisao svojevrsni nastavak Pravovjerja, a riječ je upravo o djelu Katolička Crkva i obraćenje u kojemu ponovno sjaji njegova briljantnost kao pisca i mislioca dok objašnjava svoje shvaćanje katolicizma i Katoličke Crkve.
 
Ovo iznimno djelo zasigurno će katolicima pobuditi ponos što su dijelom Katoličke Crkve, a ljepota Chestertonove misli će svakoga čitatelja potaknuti na preispitivanje vlastite vjere ili nevjere. Svaka osoba koja se želi služiti vlastitim razumom i teži istinskoj slobodi trebala bi pročitati ovo novoobjavljeno Chestertonovo remek djelo, koje je sada dostupno i na hrvatskomu jeziku.

Da biste komentirali, prijavite se.