Premijerno prikazan film Petra Malbaše ‘Otac i sin’

Poznati ratni snimatelj Petar Malbaša snimio je još jedan dokumentarni film. Ovoga puta riječ je o filmu ‘Otac i sin’, koji govori o strašnim događajima u Domovinskom ratu.
Autor: ferata.hr/Laudato/K.P. Photo: Tino Juric/PIXSELL četvrtak, 09. kolovoza 2018. u 09:54

Umjesto s puškom, na prve crte brojnih ratišta i oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu Sinjanin Petar Malbaša odlazio je s kamerom na ramenu, kojom je neumorno i nepristrano bilježio povijest. Svojim snimkama i fotografijama Malbaša je svjedočio o tome što se događa u Hrvatskoj.

Brojni su dokumentarni filmovi Petra Malbaše postali svjedoci jednog vremena, ponosa hrvatskog naroda u vrijeme stvaranja neovisnosti Hrvatske. Bilježio je Malbaša s kamerom užase smrt, razaranja i patnju, a jedna od najpotresnijih scena snimljena je tijekom operacije Zima ’94, kada su hrvatske snage došle na područje Livna, oči Božića 1994. godine. Vladalo je iznimno nevrijeme, 80 cm snijega, temperatura minus 20 stupnjeva, a Malbaša se, sa stožerom 4. gardijske brigade probijao po sniježnim nanosima, zajedno s Hrvatima s banjalučkog područja koji su potjerani sa svojih ognjišta. Tražili su roditelji sinove i sinovi očeve koje su držali pripadnici srbočetničkih postrojbi kao zarobljenike i radnu snagu.

‘Odlazimo po snijegu na Veliku i Malu Glavinjaču, točno na Badnjak probijajući se između stabala jela tražiti nestale Hrvate. S nama je išao Petar Oljačić tražiti sina. Upalio sam kameru i tako cijelim probojem, kroz snježne nanose, sve snimao, a onda se događa trenutak užasa i strašne scene. Pronašao je Petar svoga sina Marka mrtvog u snijegu, smrznutog, s kosom punom snijega i lopatom pokraj njega. To je najtužnija scena koju sam doživio i snimio u Domovinskom ratu’, kazao je, gostujući u programu Hit radija, Petar Malbaša.

Malbaša kaže da ga je ta scena potaknula da napravi dokumentarni film naziva ‘Otac i sin’, u trajanju od 37 minuta, koji je premijerno prikazan na Laudato TV. Glavni dio filma odnosi se upravo na scenu, kada otac pronalazi mrtvoga sina u snijegu. Dio filma snimljen je poslije, u razgovoru s obitelj Oljačić, koja se nakon rata preselila u Topusko, a dijelom u Turanj.

Autor filma jučer se ponovo sastao s obitelji Oljačić, prilikom odlaska na premijeru filma u Zagreb. Kaže kako je to ponosna htrvatska obitelj koja je za Hrvatsku dala ono najvrjednije – jedan mladi život.

‘Poruka filma je poštovanje prema braći Hrvatima u BiH i njihovom stradanju. Kroz prizmu pogibije Marka Oljačića odajemo poštovanje i počast svim civilnim žrtvama Domovinskog rata, kako u Hrvatskoj tako i BiH’, kazao je.

Malbaša ističe kako se nada da će tijekom jeseni film biti prikazan u Sinju, a 9. listopada HTV planira premijerno prikazati dokumentarni film o legendarnom dozapovjedniku 4. GBR general bojniku Andriji Pauku Matijašu. Toga datuma, 9. listopada 1995. poginuo je legendarni Pauk, po kojem je nazvana najudarnija postrojba HV-a 4. gardijska brigada.

 

Da biste komentirali, prijavite se.