Prije godinu dana započeo je svakodnevni prijenos svete Mise na Laudato TV

Suradnjom Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na zagrebačkim Remetama i Laudato TV-a, omogućen je svakodnevni prijenos svete Mise iz Župe i svetišta Majke Božje Remetske.
Autor: Laudato Photo: Laudato nedjelja, 08. rujna 2019. u 08:39

Za sve koji ne mogu prisustvovati dnevnoj svetoj Misi ovi su prijenosi pravo duhovno bogatstvo.

Od ponedjeljka do subote prijenos je u 18:30, a nedjeljom u 10:30. Četvrtkom, od 19:00 do 19:30, gledatelji mogu sudjelovati i u Euharistijskom klanjanju.
 
Kako navodi Jerko Valković u tekstu ''Radijski i televizijski prijenos Euharistijskoga slavlja — mogućnosti i načini sudjelovanja'', pozivajući se na Michael Böhnkea, 'Isusova želja da sve okupi u zajedništvo vrijedi također i za one koji su spriječeni te ne mogu sudjelovati u Misi. Krist je prisutan ne samo u zajednici koja slavi, već i među gledateljima liturgijskoga prijenosa. Ta prisutnost rađa 'uzajamni odnos između zajednice koja slavi i gledatelja koji nisu prisutni samo na duhovan način, već su djelovanjem Božje milosti stvarno povezani'. Ono zajedničko tj. onaj je koji povezuje zajednicu koja slavi i televizijske gledatelje — Bog. Na njegov se poziv okuplja zajednica koja slavi, ali tomu se pozivu također odazivlju i oni koji prate televizijski prijenos Mise. Treba naglasiti da ovdje nije riječ o interakciji (koja se preko televizije ne može ostvariti), već je riječ o 'intencionalnome sudjelovanju u odnosu prema izvoru vjere i milosti'. Potpuno sudjelovanje praćenjem televizijskoga prijenosa nije moguće ostvariti, ali zato prijenos omogućuje povezanost, a to je nešto što se razlikuje, i što je više, i od osobne pobožnosti.'

Na izgradnju te povezanosti i zajedništva nisu pozvani samo televizijski gledatelji, već i zajednica koja slavi Euharistiju te uključuje gledatelje u svoje nakane i molitve. U sudjelovanju na svetoj Misi prilikom prijenosa važno je i nutarnje raspoloženje samog gledatelj i njegova nakana, dodaje Böhnke.

 

Da biste komentirali, prijavite se.