Hrvatski biskupi o referendumima inicijativa ''Istina o Istanbulskoj'' i ''Narod odlučuje''

'Svaki vjernik slobodan je poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda.'
Autor: Tiskovni ured HBK/Laudato/M.P. Photo: hbk.hr srijeda, 09. svibnja 2018. u 12:24

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije na svojoj sjednici u Zagrebu, 3. svibnja 2018. godine, obaviješteno je da su župni uredi naših nad/biskupija minulih dana primali dopise od građanskih inicijativa: ''Istina o Istanbulskoj'' i ''Narod odlučuje'' glede prikupljanja potpisa za referendume sa zamolbom da o njima izvijeste vjernike u crkvama i omoguće prikupljanje potpisa u crkvenim prostorima, priopćeno je u utorak 8. svibnja iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije.
 
U priopćenju biskupi 'kako je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda, dakako uz poštivanje zakonskih okvira i pravnog poretka Republike Hrvatske.'
 
- Crkvi je, naime, stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrjednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača. U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrjednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva – stoji u priopćenju.
 
Pritom navode i ono što naglašava Drugi vatikanski sabor: ''Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne. Obje su, iako s različitog naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi“ (GS 76). Budući da svoje poslanje Crkva ostvaruje u demokratskom društvu, ona potiče svoje vjernike da pridonose humanijoj izgradnji društva, posebno kad je u pitanju promicanje čovjeka i dostojanstvo braka i obitelji (usp. GS 47-48).
 
Naglašavaju pak kako takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru.
 
- Autori navedenih dopisa ističu da su o tome obavijestili hrvatske biskupe, što može stvoriti određene nejasnoće. Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije smatra da takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru, te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje – stoji u priopćenju.
 
Na kraju na sve zazivaju zagovor bl. Alojzija Stepinca, koji je trajno vidljivi kompas na putu istine, slobode i ljubavi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.