PREMIJERA: Revolucija pape Ivana XXIII., u četvrtak u 21:00

Ovo je snažan i osvjetljavajući film koji priča o onome što se dogodilo za vrijeme Drugog vatikanskog koncila i kako je to utjecalo na Crkvu i svijet.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato srijeda, 10. listopada 2018. u 18:05

U razdoblju između 1962. i 1965. u Rimu su se okupili biskupi cijeloga svijeta. Bili su to najrevolucionarniji susreti u povijesti kršćanstva. Njihove su odluke oblikovale Katoličku crkvu kakvu danas poznajemo. Ovaj dokumentarni film donosi priču o papi Ivanu XXIII. koji je pokrenuo ovu revoluciju i razlaže ključne rasprave i dokumente tog Drugog vatikanskog koncila koji je označio put Crkve danas.

Papa Ivan XXIII. je imao 78 godina kad je postao papa, a svijet se brzo mijenjao. Kardinali su ga izabrali želeći mirnog papu koji će tijekom svoga kratkoga pontifikata izbjegavati komplikacije ili iznenađenja. Ali, pogriješili su. Usprkos svim očekivanjima, Ivan XXIII. pokrenuo je najveću revoluciju u novijoj povijesti Katoličke crkve. Tijekom jednostavne službe molitve za jedinstvo kršćana u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina objavio je svoj poziv svim biskupima da se okupe u Rimu kako bi preispitali i poboljšali odnos Crkve i suvremenog svijeta. Drugim riječima, sazvao je koncil.

Papa nije doživio kraj Drugoga vatikanskog koncila i njegovom je smrću Koncil privremeno prekinuo s radom. Ali sljedeći papa koji je bio izabran, Pavao VI. želio je nastaviti s radom Koncila i njegovim ciljevima. Bile su to tri nezaboravne godine za one koji su bili neposredni svjedoci Koncila.

Ovaj dokumentarni film donosi mnoge povijesne fotografije i snimke iz Vatikanske video knjižnice, vodeći gledatelja izravno na mjesto gdje se sve dogodilo. Prikazuje izvorne snimke Koncila u njegovom tijeku i donosi izvješća svjedoka koji su sudjelovali u ovom ključnom poglavlju u povijesti Crkve. Među njima su kardinal Francis Arinze (Nigerija), kardinal Julian Herranz (Španjolska), kardinal Georges Marie Cottier (Švicarska) i kardinal Paul Poupard (Francuska).

Usprkos mnogim preprekama, te tri godine žestokih rasprava pripremile su Crkvu za pružanje potpore muškarcima i ženama pred izazovima suvremenog svijeta. Naposljetku, Koncil je označio put Crkve naraštajima koji će uslijediti. Koncil je Ivana XXIII. učinio papom revolucionarom. Iako nije donio nikakve doktrinalne promjene, označio je početak značajne kulturološke promjene. Crkva će se i dalje suočavati s poteškoćama, ali ona sada raspolaže sredstvima kojima će se s njima nositi. Velike inicijative, kao što su Svjetski dan mladih, povijesna isprika Crkve za njena nedjela kroz prošlost, molitvena bdijenja za mir s predstavnicima svjetskih religija u Asizu... Sve bi to bez Koncila bilo nezamislivo.

Kroz sve ove godine postignut je novi glavni cilj: Crkva je uspjela prenijeti svoju poruku svijetu, a svijet je mogao vidjeti lice Crkve. Danas, dok Crkva kreće naprijed, koncilska učenja i dalje imaju nezamjenjivu ulogu.

Pogledajte dokumentarni film ''Revolucija pape Ivana XXIII.'' u četvrtak 11. listopada u 21:00 sat.
 


 

Da biste komentirali, prijavite se.