Salesiana i Hrvoje Vargić predstavili knjigu "Amoris laetitita: vjernost ili lom?"

Autor ističe da "papa Franjo ne mijenja nauk Crkve, već pastoralni pristup".
Autor: Salesiana/Laudato/L.G. Photo: Salesiana srijeda, 19. lipnja 2019. u 09:10
Salesiana je predstavila svoj novi naslov "Amoris laetitia: vjernost ili lom?" autora Hrvoja Vargića u ponedjeljak, 17. lipnja u 20 sati u prostorijama crkve Svete Mati Slobode na Jarunu.
 
Papina pobudnica "Amoris laetitia" objavljena 2016. godine izazvala je brojne polemike i rasprave u svijetu, stoga je predstavljanje knjige održano kao tribina na kojoj su sudjelovali studentski kapelan don Damir Stojić, nakladnik don Mihovil Kurkut, profesor s KBF-a vlč. Mislav Kutleša i naravno autor djela, dok je moderator bio Marin Periš.
 
Tribinu je pred brojnim okupljenima otvorio don Mihovil Kurkut koji je izrazio zadovoljstvo izdavanjem ove knjige, približivši njenu vrijednost i značaj za Crkvu.
 
- Mi volimo dati priliku mladim ljudima da iskažu svoje znanje i potencijal, a kad sam vidio strast s kojom je Hrvoje pristupio ovoj tematici, jednostavno sam znao da ovo moramo napraviti. Salezijanska družba uvijek je bila veoma privržena papi, zato nam je drago što je izdana knjiga koja pobliže objašnjava Pobudnicu, osobito te kontroverzne dijelove koji su u javnosti izazvali svakakve reakcije - objašnjava don Mihovil.
 
Problematični dijelovi koji se spominju su tzv. pet "dubia" koje su istaknuli četvorica kardinala u odnosu na fusnotu u osmom poglavlju u kojoj papa spominje mogućnost pričešćivanja rastavljenima i ponovno vjenčanima. Don Damir Stojić je pročitao kontroverzni dio Pobudnice, približivši nam stavove raznih crkvenih službenika.
 
- Ja sam uvijek nekako povezan s kontroverzama. Igrat ću danas ulogu "đavoljeg odvjetnika" kojeg se uvijek odabere i pri proglašenju osobe svetom kako bi se kritički i objektivno preispitala Pobudnica. Stavovi unutar Crkve se dosta razlikuju, ali mnogi zamjeraju papi što nije odgovorio na dubie i što se nije konkretno oglasio u vezi tih problematičnih pitanja. Nije toliki problem sama fusnota, ona ne predstavlja herezu, već je problem što papa nije reagirao na širenje svih tih pitanja i nedoumica koje su se pojavile kod ljudi - rekao je don Damir.
 
Posljednji je na red stigao autor Hrvoje Vargić koji je prisutnima približio svoje stavove vezane uz samu Pobudnicu.
 
- Za pisanje ove knjige su me potaknule sve te rasprave koje sam čitao, ponajviše u stranim medijima, te filozofija Karola Woytile koji je uvijek kretao od konkretnog čovjeka, a ne od apstraktnih moralnih normi. Stvarnosti u kojima živimo važnije su od nekih ideja. Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o promjeni crkvenog nauka. I dalje se rastavljeni i ponovno vjenčani ne mogu pričešćivati, oni se i dalje nalaze u području smrtnog grijeha, ali papa daje priliku da u određenim uvjetima, koji su valjano propisani, može dopustiti pristup sakramentima.
 
Nakon izlaganja govornika uslijedila su njihova pitanja autoru, kao i pitanja publike, koja su poslužila Hrvoju da dodatno pojasni poruku Pobudnice. Večer je završila potpisivanjem knjiga od strane autora koje su prodavane po promotivnoj cijeni, dok su iz Salesiane najavili debate u rujnu o ovoj vrlo važnoj temi za cijelu Crkvu.
Da biste komentirali, prijavite se.