Salezijanac koji je bio u zatočeništvu isilovaca dolazi u Hrvatsku

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split.
Autor: salesiana.hr/Laudato/D.T. Photo: salesiana.hr/Laudato četvrtak, 10. listopada 2019. u 12:21
Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca. Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. Oslobođen je u rujnu 2017. godine.
 
Program boravka u Hrvatskoj
 
Don Tom, prilikom posjete Splitu, u petak 18. listopada u 20 sati imat će svoje svjedočanstvo na Svetoj Misi za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu, kojeg organizator Skac St. Dan kasnije u subotu 19. listopada provesti će dan u župi Pomoćnice kršćana gdje će služiti svetu misu u 19 h, nakon koje će biti svjedočanstvo, susret se s mladima i s vjernicima. 
 
U Zagrebu će u nedjelju 20. listopada slaviti Misu u 12 sati u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, a u 19 sati u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, nakon koje će se susresti s mladima. U ponedjeljak, 21. listopada  u 18 sati bit će predstavljanje knjige ''Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca'' u crkvi Svete Mati Slobode (dvorana don Petar Šimić). Nakon toga u 20 sati održat će se molitveni susret s hrvatskim braniteljima uz svjedočanstvo i hrvatskih zatočenika.
 
Za vrijeme svoga posjeta don Tom boravit će i s misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu i s njima će podijeliti svoje svjedočanstvo i zajedno se pomoliti. Don Tom će posjetiti i neke srednje škole Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provesti će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.
 
Tko je don Tom Uzhunnalil? 
 
Tom Uzhunnalil služio je u Jemenu od 2010. godine gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa. Vratio se na kratak period 2015. godine u Indiju, da bi se ubrzo vratio natrag u Jemen iako su Indijci imali zabranu odlaska u tu državu. Isilovci su ga oteli 4. ožujka 2016. godine.
 
Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.
 
- Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božanskom milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih – svjedoči don Tom.
 
Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.
 
Da biste komentirali, prijavite se.