Susret biskupa Škvorčevića i ministrice Obuljen Koržinek

Razgovarali su o pitanjima provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/K.P. Photo: pozeska-biskupija.hr petak, 09. veljače 2018. u 08:52

U prostorima Ministarstva kulture u Zagrebu, 7. veljače održali su radni sastanak požeški biskup Antun Škvorčević, član Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnos s Državom, zadužen za pitanja crkvene kulturne baštine i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, članica Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnose s vjerskim zajednicama.

Razgovarali su o pitanjima provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te o početku rada Mješovite komisije Katoličke Crkve i Republike Hrvatske za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke Crkve.

Razmotrili su i razloge zbog kojih još nije ostvareno ono što je utvrđeno Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj Crkvi, potpisanim 31. listopada 2005. u kojem je propisan točan postupak provedbe članka 13. točke 5. spomenutog Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. 

Biskup i ministrica među ostalim su razgovarali i o određenim načelima koja bi valjalo primijeniti u formuliranju pojedinih zakona Republike Hrvatske kako bi oni bili realno ostvarivi s obzirom na specifičnost crkvenih ustanova na koje se odnose, kao što su crkveni muzeji, arhivi i knjižnice.

Osvrnuli su se i na neka aktualna pitanja obnove i čuvanje spomenika vjerske kulturne i umjetničke baštine te umjetničkih djela u vlasništvu Katoličke Crkve. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljević, član Mješovite komisije Katoličke Crkve i Republike Hrvatske za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke Crkve a uz ministricu je bio Ivica Poljičak i Davor Trupković, članovi iste Mješovite komisije. 

Da biste komentirali, prijavite se.