[VIDEO] Obilježena 53. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ante Antića

Na kraju Misnog slavlja vjernici su se okupili ispred grobnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci oca Antića.
Autor: Laudato/D.T. Photo: Laudato utorak, 06. ožujka 2018. u 13:18
Prošle su već 53 godine otkako je preminuo sluga Božji, fra Ante Antić, franjevac koji je cijeli svoj život uložio za spasenje onih s kojima je živio. Posljednjih 10 godina svog života i rada proveo je u samostanu i župi Gospe Lurdske u Zagrebu, gdje je svečanim misnim slavljem, na treću korizmenu nedjelju, obilježena obljetnica njegove smrti, sad već tradicionalno Antićevo. Misu je predslavio vojni biskup, Jure Bogdan. 
 


- Otac Antić živio je po primjeru svetog Franje, uronjen u otajstvo križa raspetoga. Bio je neumoran u svojoj brizi za te duše učvršćujući ih, usmeno i pismeno, da svojim kršćanskim životom djeluju apostolski, da se oslone na Boga i na Crkvu, koju vrata paklena neće nadvladati, da molitvom daju Bogu zadovoljštinu za grijehe naroda, da mole za zavedene bezbožnim načelima da se obrate, te za vlastiti narod da ostane vjeran Bogu. I danas odišu jednakom kršćanskom svježinom i uvjerljivošću ove divne riječi koje je o. Antić napisao u pismu jednoj učiteljici: 'S pomoću Božjom opet započinjete novu školsku godinu. Poslije malog odmora nastavljate Vaš težak, mučan, ali i ugodan rad. Zovem ga teškim jer to najbolje zna Vaše srce, Vaši živci, Vaše tijelo, koliko umora i truda osjetite tijekom školske godine. Vama je taj rad i sladak, jer ga ljubavlju Božjom oživljavate, posvećujete i podižete na vrhunaravni red, na zaslužna djela. Njime ispunjate Vaš životni zadatak, slijedite svetu volju Božju, služite Isusu u osobi malene djece, vršite Vašu dužnost prema domovini, a sebi pletete vijenac neumrle slave, jer Sveto pismo kaže: 'Oni koji druge poučavaju, sjat će kao zvijezde na sve vijeke'. Pomislite da Vas sam božanski Učitelj šalje u školu i da Vam predaje djecu govoreći: 'Povjeravam Ti ove malene, brini se za njih, kad se vratim, ja ću Ti platiti' – rekao je mons. Bogdan u svojoj homiliji.
 
Na kraju propovijedi biskup Bogdan zaključio je kako se i danas itekako vodi bitka za duše i umove naše djece i mladeži te kako naša domovina ovisi o ishodu te bitke.
 
- Molimo se Gospodinu Bogu i Blaženoj Djevici Mariji, a po zagovoru časnog sluge Božjega oca Ante Antića, da nam izmoli takvih muževa i žena, takvih očeva i majki, takvih odgojiteljica i odgojitelja i učitelja i učiteljica, nastavnika i nastavnica, koji će se svjesni svoje ljudske i vjerničke odgovornosti znati othrvati kušnjama te znati zdušno prionuti zdravom ljudskom i kršćanskom odgoju i podizanju naše djece i mladeži, koji će biti potpuno svjesni da im je povjerena uzvišena zadaća da vječno pomlađuju stablo naroda svoga, kako je to isticao otac Antić, u odgoju i umova, ali i srdaca naše mladeži, koji će usađivati u njih plemenite misli i osjećaje, ljubav prema Bogu i bližnjemu, ljubav prema Domovini – zaključio je mons. Bogdan.
 
Fra Ante Antić bio je savjetnik i duhovni vođa mnogih, ali posebno se zalagao za poučavanje odgojitelja i učiteljica. Povezivao je ljude koji mogu pomoći i koji su spremni pomoći s onima koji su u potrebi. Savjetovao je župnike iz bolje stojećih župa, zatim liječnike, odvjetnike i sve one koji su bili materijalno situirani da pomognu onima koji nemaju. U Zagrebu 1984. godine pod predsjedanjem tadašnjeg kardinala Franje Kuharića otvoren je postupak za beatifikaciju sluge Božjega, oca Antića.
 
Na kraju Misnog slavlja vjernici su se okupili ispred grobnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci oca Antića. Na čelu s biskupom Bogdanom okupljeni je narod izmolio molitvu po zagovoru ovog franjevca.

 
Da biste komentirali, prijavite se.