Započela Druga europska konferencija 'Formacija i prevencija – moć kao služenje'

'Službenici Crkve, koji povjerenu im službu žive iz perspektive moći, to jest vladalački, klerikalistički i nasilnički, očito su zanemarili sakramentalnost Crkve i njezina poziva'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA petak, 20. rujna 2019. u 10:16

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu sinoć je započela Druga europska konferencija 'Formacija i prevencija – moć kao služenje'.

Cilj Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje je promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja sa zloupotrebom moći u Crkvi kao i o načinima njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Važna zadaća Konferencije je i istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojemu radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.

Na samom početku okupljenima se obratio nadbiskup zadarski, predsjednik HBK Želimir Puljić kazavši kako se ova konferencija održava u korist svih ranjivih osoba, od djece do odraslih, piše IKA.

- Ona je ujedno znak osobite brige i zalaganja Crkve kako iskorijeniti, ozdraviti i spriječiti takva zlostavljanja - poručio je nadbiskup Puljić.

Okupljenima se obratio i kardinal Josip Bozanić, rekavši kako se Isusova briga i zaštita najslabijih jasno pokazuje, a na to su pozvani svi kršćani, posebno oni kojima se izravno povjerava služba u Crkvi.

- Službenici Crkve, koji povjerenu im službu žive iz perspektive moći, to jest vladalački, klerikalistički i nasilnički, očito su zanemarili sakramentalnost Crkve i njezina poziva, to jest Kristovu prisutnost u Crkvi i Njegovu vidljivost koja traži suobličavanje Isusu Kristu, posebno onih koji u poslanju Crkve nastupaju u Kristovo ime - upozorio je kardinal Bozanić.

Prvog dana konferencije s nekoliko riječi obratio se i tajnik Kongregacije za kler zadužen za sjemeništa mons. Jorge Carlos Patron Wong.

- Želio bih vam izraziti srdačnu zahvalnost za pažnju i predanost kojom pratite ovo osjetljivo pitanje nasilja nad maloljetnicima od strane klera, a što predstavlja jednu od većih rana naše novije crkvene povijesti. Promišljanja ponuđena na prvoj konferenciji, održanoj u Firenci prije dvije godine i ona koja će biti ponuđena ovih dana ne predstavljaju samo intelektualni doprinos ovoj temi, već pomažu da raste opća osjetljivost u susretu s ovom bolnom situacijom - kazao je.

Na Prvoj europskoj konferenciji Formacija i prevencija koja je održana 2017. godine u Firenci, bilo je govora o brizi i pažnji usmjerenoj na dobrobit maloljetnih i ranjivih odraslih osoba koje su pretrpjele spolno zlostavljanje od strane članova Katoličke Crkve.

Konferencija će završiti u nedjelju euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali u 10 sati.

 

Da biste komentirali, prijavite se.