Zavjetovanje mladih dominikanaca

Svečane zavjete položila su dvojica mladih dominikanaca, a još njih petorica jednostavne.
Autor: dominikanci.hr/Laudato/K.P. Photo: dominikanci.hr srijeda, 08. kolovoza 2018. u 14:36

Uoči svetkovine sv. oca Dominika, u utorak 7. kolovoza tijekom euharistijskog slavlja koje je u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice na zagrebačkoj Koloniji predslavio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, svečane zavjete u Redu propovjednika položili su fr. Reginald Biklić i fr. Josip Dolić, a jednostavne fr. Marin Golubović, fr. Josip Bernard Knez, fr. Karlo Alan Kevo, fr. Matej Trupina i fr. Ivan Babić.

Govoreći o sv. Dominiku, provincijal Slišković spomenuo je da ga crkvena predaja naziva 'apostolskim ocem' koji je zaslužio jer je i sam živio po uzoru na Isusa Krista te poput apostola naučavao što je Isus naučavao i djelovao onako kako je on djelovao.

- Tako je i nama ostavio putokaz kako nasljedovati Krista. Za više svetaca znamo kako je pojedina rečenica Svetoga pisma bila glavna inspiracija njihova djelovanja - rekao je provincijal.

Neki su prodali sve što su imali i razdijelili siromasima, drugi su se obratili s pogrešnoga puta, treće je nadahnulo nešto drugo. Za svetoga Dominika nemamo takvo svjedočanstvo. Ipak, znamo da je uvijek sa sobom nosio Matejevo evanđelje i Pavlove poslanice. Isusove riječi iz Matejeva evanđelja upućene učenicima 'Dajte im vi jesti!' najbolje opisuju svetoga Dominika. Bio je čovjek koji je znao prepoznati i utažiti glad svojih suvremenika, rekao je provincijal Slišković.

Glad nije samo tjelesna, nego je simbol svega onoga što osobi nedostaje da bi bila sretna i zadovoljna. Čitav Dominikov život bio je odgovor na Isusovu zapovijed: 'Dajte im vi jesti!' Potonje su riječi upućene svima nama, a osobito vama draga braćo koja danas polažete svoje zavjete u Dominikovu redu, rekao je provincijal.

- Pozvani ste biti odgovor na glad svijeta za kruhom, smislom, istinom, mirom… Crkva je gladna istinskih navjestitelja Radosne vijesti koji neće biti najamnici, nego pravi Božji službenici. Red propovjednika i naša Provincija gladna je autentičnih Dominikovih nasljedovatelja koji će znati prepoznati glad svojih suvremenika i na nju odgovoriti apostolskim življenjem - istaknuo je provincijal Slišković.

Nakon homilije, braća su u provincijalove ruke i nad Knjigom konstitucija i naredbi Reda propovjednika, klečeći, glasno pročitala svoje zavjete Bogu i Redu, objavljeno je na mrežnim stranicama dominikanci.hr.

 

Da biste komentirali, prijavite se.