Župa Bučica izradila križni put na otvorenom

Mještani Slatine Pokupska (župa Bučica) proteklih su tjedana marljivo radili na ostvarenju dugogodišnje ideje. Oko teško oštećene kapele Presvetog Trojstva izradili su križni put na otvorenom, a ideja je ostvarena pod vodstvom župnika vlč. Ivana Petrovića.
Autor: Mediji Sisačke biskupije/Laudato/E.D.H. Photo: Mediji Sisačke biskupije ponedjeljak, 20. ožujka 2017. u 11:14

U nedjelju, 19. ožujka po prvi puta se molilo na novom križnom putu. Mještani su sudjelovali pjevanjem, čitanjem i nošenjem križa. Na kraju ove predivne pobožnosti na otvorenom, župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji križnog puta. Ponajprije župljanima koji su pod vodstvom vijećnika Nikole Vuglenovića uporno dovršili radove i gradu Glini koji je pomogao u popravljanju pristupne ceste. U ime grada Gline na križnom putu sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Sanja Štingl-Vlašić.
 
Župnik je još istaknuo da križni put, koje je na Treću nedjelju korizme blagoslovljen, bude mjesto nove nade:

- Ovaj križni put, i njegova dvanaesta postaja, postaja Isusove smrti, otvara novu nadu, nadu da smrt nije kraj! Isus je umro, ali je i uskrsnuo, smrt nema posljednju riječ! Upravo s dvanaeste postaje izranja najljepši pogled! I tada ovaj predivan pogled na ljepote koje je Bog darovao, daje nam novu snagu, ne želimo klonuti! Okupljajmo se, draga braćo i sestre, ovdje, dođite ovdje, napunite se svježinom! Ohrabreni započnimo novi tjedan. -
 
Aktualni tjedan za župu Bučica veoma je važan. Naime, na Veliki Petak, 25. ožujka prošle godine preminuo je dugogodišnji župnik župe Bučica vlč. Stjepan Vuksan. Obilježavanje prve obljetnice smrti vlč. Stjepana Vuksana održat će se u subotu 25. ožujka o.g. i bit će popraćeno izložbom fotografija u DVD-u Bučica u 10.15 sati te svetom misom u 11 sati koju predslavi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, školski kolega pokojnog župnika.
 
Postaje su izrađene od hrastovih 'planjki', a na svaku je postavljen je križ i broj. Dvanaesta postaja, s pogledom na Pokupsko, simbolično je u obliku križa. Na skoro 200 metara nadmorske visine, s mjesta križnog puta, širi se obzor općine Pokupsko, a za vedrog vremena čak i daleka gorja Samobora i Zagreba.
 


 

Da biste komentirali, prijavite se.