Uspješan susret umjetnika Junakovića i djece

Prva likovna radionica, u sklopu projekta „Cvijeće za Mariju“ koji zajednički organiziraju Laudato i Katolički vrtići grada Zagreba, a koju je održao ilustrator Svjetlan Junaković u ponedjeljak u vrtiću „Sv. Vinko“, protekla je opuštajuće za djecu i organizatore. „Akademski umjetnik Junaković pokazao se punim pogotkom za djecu, jer im je na kreativan način predstavio crtačku tehniku“, istaknula je u ime organizatora ravnateljica dječjeg vrtića „Sv. Vinko" sestra Matea Faltak.

cvijece_za_mariju.jpg
Objavljeno:
 
07.05.2012 00:00

Prva likovna radionica, u sklopu projekta „Cvijeće za Mariju“ koji zajednički organiziraju Laudato i Katolički vrtići grada Zagreba, a koju je održao međunarodno nagrađivan ilustrator Svjetlan Junaković u ponedjeljak, 7. svibnja, u vrtiću „Sv. Vinko“, protekla je opuštajuće za djecu i organizatore.

„Akademski umjetnik Junaković pokazao se punim pogotkom za djecu, jer im je na kreativan način predstavio crtačku tehniku te su djeca uživali u crtanju cvijeća“, istaknula je u ime organizatora  ravnateljica dječjeg vrtića „Sv. Vinko" sestra Matea Faltak, nadodavši da su svi sudionici uživali u radionici – djeca i tete. 

„Najbitnije je to da je akademski umjetnik Junaković djecu motivirao za likovnu umjetnost i izbjegao stereotipe, što je jako važno za razvoj dječje likovnosti i kreativnosti“, ustvrdila je pedagoginja Katoličkih vrtića Brankica Blažević.

Kako su nam sama djeca otkrila, bilo im je jako zabavno crtati cvijeće za mame i nebesku majku Mariju na neobičan način koji im je pokazao poznati ilustrator Junaković.

Naime, upravo je cilj projekta „Cvijeće za Mariju“ da se pomoću likovne umjetnosti u djeci probudi osjećaj za lijepo te da ih se potakne na doživljavanje ljepote i u njihovoj duhovnosti. Budući da je mjesec svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji, djeca su svoje likovne radove posvetila njoj.

Međutim, druženje djece i umjetnika nastavilo se u zabavnoj atmosferi. Svjetlan Junaković pokazao im je kako se od crteža mogu napraviti maske tulipana i ruže, ali i lava i geparda.

„Meni je prije svega važna igra, a kroz nju da se djeca upoznaju s crtežima cvijeća i životinja. Bilo mi je jako zabavno na ovoj radionici, a neki dječji radovi su mi zapeli za oko", otkrio nam je poznati ilustrator.

Za likovne radionice djeca su se pripremala mjesec dana te su išli u zagrebački Botanički vrt kako bi iz prve ruke upoznali prirodu, a potom u cvjećarnice kako bi naučili vrste cvijeća.

Sljedeća likovna radionica održat će se u srijedu, 9. svibnja, u vrtiću „Bl. Hozana“, koju će voditi akademska umjetnica Petra Lidia Ševeljević. 

U projektu sudjeluje još tri umjetnika: Tomislav Buntak, Maja Vidović i Koraljka Kovač koji će održati likovne radionice u vrtićima: "Marija Petković", "Sunčev sjaj - Nazaret" i "Angela Merici".

Likovna djela umjetnika i dječji radovi bit će predstavljeni u subotu, 26. svibnja ove godine u galeriji Laudato Corde u Kvaternik plazi u Zagrebu. Izložba je prodajnog karaktera, kako bi se vrtiću „Sunčev sjaj – Nazaret“ omogućio premještaj u drugi prostor. 

Projekt „Cvijeće za Mariju“ završit će darivanjem jednog dječjeg likovnog rada Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na tradicionalnom hodočašću djece, njihovih roditelja i odgojitelja dječjih vrtića iz Zagrebačke nadbiskupije.

Slike sa susreta djece i ilustratora Junakovića pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Laudato

Iz drugih medija:
IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: