"Vjeronauk ne služi dizanju prosjeka u školi"

"Znam da vjeronauku nije svrha služiti dizanju prosjeka u školi, kakvim ga mnogi shvaćaju i kako se s njim mnogi ponašaju, ali isto tako znam da vjeronauk nije i ne smije postati kao bilo koji drugi predmet, nego da vjeronauk treba vjeroučeniku omogućiti upoznavanje s vlastitom vjerom, ali i čuvanje i razvijanje vlastite vjere", poručio je splitskim vjeroučiteljima dubrovački biskup Mate Uzinić u crkvi sv. Vlaha.

split-vjeroucitelji3.jpg
Objavljeno:
 
07.07.2012 00:00

"Znam da vjeronauku nije svrha služiti dizanju prosjeka u školi, kakvim ga mnogi shvaćaju i kako se s njim mnogi ponašaju, ali isto tako znam da vjeronauk nije i ne smije postati kao bilo koji drugi predmet, nego da vjeronauk treba vjeroučeniku omogućiti upoznavanje s vlastitom vjerom, ali i čuvanje i razvijanje vlastite vjere. Često se u školskom vjeronauku zaustavimo na ovom prvom, a zanemarimo ovo drugo", poručio je splitskim vjeroučiteljima dubrovački biskup Mate Uzinić na euharistijskom slavlju u crkvi sv. Vlaha.

Vjeroučitelji Splitske metropolije s predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josipom Perišem na svom su dvodnevnom godišnjem izletu posjetili su Dubrovnik.

U propovijedi im je mons. Uzinić skrenuo pozornost na vrednote milosrđa i poniznosti te na poslanje vjeroučitelja u školi, s odmakom od dvadeset godina, o njegovoj uspješnosti i neuspješnosti, eventualnim frustracijama jer rezultati nisu onakvi kakvi su se očekivali.

Upozorio je na brigu o rubnim kršćanima koji pohađaju školski vjeronauk, onima kojima treba pomoći ne samo u usvajanju znanja o vjeri kojeg, kako je rekao, očito nema nego i u čuvanju i razvoju vjere.

"Kod njih ne bi trebalo prekinuti onu nit koja još postoji, makar i ne imali znanje, nego učvrstiti njihovu vjeru onim drugačijim pristupom koji mora imati vjeronauk, a koji se vodi milosrđem i ljubavlju," poručio je dubrovački biskup i dodao kako upravo u tome vidi vidim blagoslov i priliku školskog vjeronauka koji ne smije nikad nikoga isključiti nego uvijek pronalaziti način da takve, makar i labavim vezama ostavi povezane s vjerom. "Da im vjeronauk barem ostane u dobroj uspomeni jer i to će, možda, jednom biti razlog da i oni otvore svoja vrata Kristu, čuju njegov poziv i njemu stave na raspolaganje sebe i sve što imaju", rekao je Uzinić.

Splitske vjeroučitelje pozdravio je i predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Josip Mazarekić, a oni su potom obišli znamenitosti Dubrovnika te nastavili put prema Boki Kotorskoj.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: