125 godina službenog pjevanja

Pučki pivači sv. Cecilije iz Kaštel Lukšića pod vodstvom Neda Kovačeva održali su korizmeni koncert u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u subotu, 25. ožujka.

Pucki_pjevaci_Kastel_08.JPG
Autor
Angelina Tadić/Laudato/N.B.
Fotograf
Angelina Tadić
Objavljeno:
 
26.03.2017 09:50

Na koncertu su izveli pučke napjeve koje pjevaju u korizmi kao i one od Cvjetne nedjelje do Velikog petka. Prije koncerta pjevali su na večernjoj misi.   

- Da danas nije bila Blagovijest pjevali bismo misu 'u suvo' bez instrumenta. Njegujemo još uvijek taj pučki način pjevanja bez instrumenta, bez intonacije - kazao je voditelj zbora.

Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić zahvalio im je na dolasku i naglasio kako je važno da se njeguju ti napjevi te pohvalio što među pjevačima ima i mlađih koji će ih sačuvati za nove generacije.

Pučki pivači iz Kaštel Lukšića statutom su utemeljeni 1892. godine i ove godine slave 125 godina službenog pjevanja, ali su njihovi stari pjevali i ranije i ostavili im u baštinu sve lijepe napjeve. Svi pjevači su i članovi Mješovitog zbora sv. Cecilije iz Kaštel Lukšića, ali pjevaju samostalno kao pučki pjevači.

Dugim pljeskom publika je nagradila izvođače koji će u nedjelju pjevati tradicionalnu korizmenu misu u crkvi sv. Petra na Boninovu.

Podsjetimo, svake godine u korizmi u dubrovačkoj katedrali gostuje jedna skupina ili zbor koji u raznim dijelovima Hrvatske njeguju pasionsku baštinu, pa je tako i dubrovačka publika ima prigodu uživo čuti i doživjeti.   

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: