50 godina Kane: Kršćanska obiteljska revija dobila veliko priznanje HDKN-a

Kršćanska obiteljska revija 'Kana' primila je priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara za 50 godina svojega postojanja i širenja kršćanske misli.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
ks.hr
Objavljeno:
 
25.05.2020 16:10

Kao jedinstven vjerski časopis na hrvatskoj medijskoj sceni, „Kana“ svevremenskim tekstovima i pristupom odolijeva senzacionalizmu i nastavlja graditi okosnicu vrijednoga kršćanskog štiva u tiskanom obliku.

Pokrenuta iz entuzijastičnog žara u kasno proljeće 1970. na tada siromašnoj crkvenoj medijskoj sceni, 'Kana' je zablistala kao najtiražniji i najpopularniji list. Danas, kada su tiskani mediji pogurani na margine medijske scene, nešto teže, ali još uvijek uspješno pronalazi put do čitatelja kao pouzdana i postojana aktualnost. Nudeći originalne pristupe temama vrsnih katoličkih intelektualaca, ovaj mjesečnik čitaju kršćanske obitelji, intelektualci i svi oni koje zanima 'vrijeme i Riječ', stvarnost u kojoj Bog poziva čovjeka i sve ono što je čovjeku svojstveno na najviše zajedništvo svoje ljubavi.

Zaviri li se u bogatu tradiciju ove kršćanske revije, prepoznat će se da su kriteriji već od prvoga broja postavljeni vrlo visoko, a očuvani su sve ove godine. Jedan od stupova bogate tradicije 'Kane' zasigurno je i vrijedna rubrika 'Pitanje sadašnjega trenutka' koja se zadržala do danas, a pisali su je kao autorsku kolumnu Tomislav Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić, Bono Zvonimir Šagi, Željko Tanjić i, danas, Josip Grbac.

'Kanu' je gotovo 40 godina požrtvovno uređivao Albert Turčinović koji je zaslužan za dosadašnji izgled i sadržaj revije koja se može uvijek iznova čitati, a od 2019. je godine 'Kana' osvježena novim uredništvom koje predvodi Maja Petranović kao glavna urednica koja je časopisu pristupila u duhu vremena u kojem se nalazimo, zadržavši originalnost i smjerokaz časopisa. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: