52. Glazbene večeri u Sv. Donatu

U Zadru je počeo međunarodni ljetni festival klasične glazbe - 52. Glazbene večeri u Sv. Donatu.

donat-festival2.jpg
Objavljeno:
 
06.07.2012 00:00

U Zadru je počeo međunarodni ljetni festival klasične glazbe - 52. Glazbene večeri u Sv. Donatu.

Na svečanom otvorenju drevnim se Forumom zaorila glazba zadarskih skladatelja 19. stoljeća Luigija Basinella i Nikole Strmića. Partiture njihovih djela je iz zadarskih arhiva izvukao dirigent Edo Mičić te ih prilagodio suvremenoj izvedbi, a djela je izveo Simfonijski orkestar Savaria iz Mađarske. Svečanu večer Otvorenja upotpunila je izvedba velebne Simfonije br. 9 Antonina Dvořaka.

Još jedna Simfonija br. 9 pronaći će mjesto na programu Večeri, i to ona najpoznatija,  Ludwiga van Beethovena. Njezina izvedba bit će u četvrtak 12. srpnja u zadarskoj Katedrali u interpretaciji Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a pod ravnanjem osnivača Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Pavla Dešpalja.

No, prije Beethovenove Devete, u subotu 7. Srpnja nastupit će najpoznatija zadarska muzikologinja Katarina Livljanić i njezin ansambl Dialogos i predstaviti novi projekt Barlaam & Jozafat.

Na programu je nastup ansambla Symblema koji se bavi povijesno osviještenom interpretacijom kasnorenesansnih i baroknih djela, te ansambl Resposorium u čijoj će izvedbi znamenita Rotonda odzvanjati zvucima ljubavnih madrigala Amorosi concetti, do danas najpoznatijeg Veronežanina sa splitskom adresom, Tomasa Cecchinija.

Na programu će se naći i puhački kvintet Artvento iz Slovenije, solistički gitaristički koncert brazilskog doktora gitare Daniela Wolffa te koncert Smetana trija iz Praga.

Zadarski komorni orkestar ove će godine održati dva koncerta. Na prvom će ugostiti dva solista, violinista Tomasza Tomaszevskog i violista Wladimira Kossjanenka te dirigenta Aleksandra Kalajdžića. Drugi koncert održat će se u znaku Zadrana – dirigirat će svima već dobro znani Zadranin i šef – dirigent Orkestra koji trenutno djeluje kao kapellmeister u Državnoj operi u Hannoveru, Ivan Repušić, a solisti će biti zadarski pijanisti Mario Šoša i Jurica Šoša, ujedno i umjetnički ravnatelj Večeri.

Program 52. Glazbenih večeri u Sv. Donatu traje do 11. kolovoza.

Izvor: Culturenet

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: