56. Ljetne priredbe Krk

Koncertom ozbiljne glazbe u Krčkoj katedrali večeras, u 21.30 sati, počinju 56. Ljetne priredbe Krk.

krk-katedrala2.jpg
Objavljeno:
 
29.06.2012 00:00

Koncertom ozbiljne glazbe violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andlera Borića u Krčkoj katedrali večeras, u 21.30 sati, počinju 56. Ljetne priredbe Krk.

Radi se o kulturnom događanju koje se u kontinuitetu održava već punih 56 godina, a Krk je zahvaljujući njima pretvoren u poznatu i priznatu destinaciju kulturnog turizma, na najbolji mogući način opravdavajući slogan: Krk - grad povijesti i kulture.

Posebno složen program u predivnim povijesnim ambijentima obogaćuje kulturno-turističku ponudu ne samo Grada i otoka Krka, već Kvarnera, ali i šire.

Centar za kulturu Grada Krka nastavlja započetu inicijativu daljnjom valorizacijom i prezentacijom Algarottijeve ostavštine. Ostavština tog svestranog i samozatajnog krčkog svećenika obuhvaća dvanaest glazbenih instrumenata iznimne vrijednosti i bogatu zbirku notnih zapisa, koji predstavljaju registrirano kulturno dobro Hrvatske. Četiri instrumenata su do sada restaurirana i nalaze se u posjedu Krčke biskupije, a notni zapisi pohranjeni su u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Brižnim odabirom glazbenog programa pod vodstvom naše vrhunske violinistice prof. Laure Vadjon, ali i sviranjem na restauriranim instrumentima, koncerti na najbolji mogući način prezentiraju tu glazbenu ostavštinu. Izvođači odnosno ansambli su među najeminentnijim hrvatskim glazbenicima - Goran Končar, Edmund Andler Borić, Ansambl Ressponsorium, Kvartet Porin, Hrvatski barokni ansambl, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić - a važno je istaknuti i to da se neki od koncerata izvode na instrumentima s kraja 17., odnosno početka 18. stoljeća.

Na Ljetne priredbe dolazi i poznati Barok band iz Njemačke (s programom ''Rhytham, Tunes and Grounds - Baroque Folk Music from England, Italy, Spain and New World'') koji će nastupiti 12. kolovoza sa željom muziciranja na spomenutim instrumentima.

Izdvojiti treba i oratorij Georga Friedricha Händela Mesija kojeg će zajednički izvesti Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

U kolovozu, kao zadnji u nizu koncerata ozbiljne glazbe uvršten je program BelCante, inače program najljepših vokalnih skladbi u izvedbi Martine Tomčić Moskaljov i Sandre Bagarić, a uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Koncerti se održavaju u predivnim povijesnim ambijentima Frankopanskog kaštela, atrija Franjevačkog samostana i Krčke katedrale.

Tu su i koncerti klapa, pet dramskih predstava i programi za djecu, a cijela manifestacija traje do 20. kolovoza.

Izvor: Culturenet

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: