6. Trijenale grafike

U Galeriji Prsten HDLU-a u Zagrebu održava se 6. hrvatski trijenale grafike na temu 'Iluzija u umjetnosti'. Koncepciju potpisuje Željko Marciuš, a organizator izložbe je Kabinet grafike HAZU.

dzamija2.jpg
Objavljeno:
 
06.06.2012 00:00

Grafički umjetnik Igor Čabraja osvojio je Premiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 6. hrvatskog trijenala grafike. Ove godine tema je "Iluzija u umjetnosti", a trijenale predstavlja radove 72 hrvatska grafička umjetnika.

Ovogodišnja tema jedna je od temeljnih postavki zapadnoeuropske umjetnosti, istovremeno komunicira s tradicijom u tehnici i umjetnosti, ali i propituje novi svijet virtualne stvarnosti, rekao je selektor izložbe Željko Marciuš. Na izložbi je postignuta ravnoteža klasične tehnike i tema s novim računalnim grafikama.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić na otvorenju je podsjetio kako Kabinet grafike HAZU-a od 1960. godine priređuje najznačajnije nacionalne izložbe grafike, kao jedne od najstarijih u europskoj tradiciji. Takve izložbe smotra su dosega grafičke umjetnosti u Hrvatskoj, ali i prigoda za promociju mladih umjetnika i za dijalog suvremene i klasične umjetnosti.

Posebnu pohvalu Odbora za nagrade izvan kategorije dobila je Nevenka Arbanas, Nagradu Kabineta grafike HAZU Ana Feiner-Žalac, Nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Miran Šabić i Maja Rožman, a Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Celestina Vičević. Posebna priznanja dobili su Iva Ćurić, Ana Kinčić, Letricija Linardić i Ana Sladetić.

Izložba Trijenala hrvatske grafike bit će otvorena do 4. srpnja.

Izvor: HINA
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: