Adventski koncert u crkvi Sv. Blaža

U utorak 20 prosinca u crkvi Svetog Blaža u Zagrebu održati će se božićni koncert u suradnji zagrebačkih klapa i studenata muzičke akademije.
Autor: Vedran Bonačić/Ludato/N.B. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL utorak, 20. prosinca 2016. u 11:21

Koncertni program ostvaren suradnjom studenata muzičke akademije i dalmatinskih klapa grada Zagreba presjek je pučkih običajnih napjeva vezanih uz vrijeme koje prethodi samom događaju Božića, a i u tradiciji vrlo intenzivnom vremenu koje slijedi nakon njega.

U prvom planu su blagoslovne, čestitarske pjesme (koncertno priređene za ansambl Lado) kojima "koledari", iščekujući i poneki dar za sebe, nad domaćin i njegove ukućane zazivlju obilje i blagoslov u predstojećoj godini.

U zanosnom pjevanju na površinu izbija sav folklorni raskoš dalmatinskog pučkog pjevanja, ali i duboka pobožnost naroda iz kojeg su napjevi potekli.

Napjev „Nevijske koleda“, zadire u najstarije slojeve pučkog pjevanja u našem narodu no i dan danas još uvijek živo prisutna među stanovnicima Neviđana na otoku Pašmanu.

Koleda „Dobra večer u barba Sibeta“ , iznesena snažnim muškim glasovima, svojevrsno je uprizorenje razdraganih povorki koledara koji noću obilazeći svoje misto iskaju koju čašicu rakije, kolačić…

Početak koncerta je u 20:00 sati.

 

Da biste komentirali, prijavite se.