Andrea Petrlik i Kašmir Huseinović promoviraju hrvatsku dječju književnost u Kini

Zagrebački uredničko-autorski par Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović već je godinama sa svojim knjigama i slikovnicama za djecu i mlade prisutan na brojnim svjetskim tržištima, a jedno od posebno propulzivnih novih tržišta je Kina, gdje će u prosincu izložbama i predavanjima promovirati izdanja svojih nakladničkih kuća Kašmir promet i Dječja knjiga.

P-H20151123000029.jpg
Autor
hina.hr/Laudato/K.B.
Fotograf
hina.hr
Objavljeno:
 
23.11.2015 10:56

„Na kinesku turneju pozvao nas je nakladnik Guangxi Normal University Press iz Guilina, koji je do sada objavio moje autorske slikovnice 'Plavo nebo' i 'Ljubav', a do kraja godine bi trebao objaviti i 'Ciconiu Ciconiu' i 'Malenog'“, kazala je Hini Andra Petrlik Huseinović.

Kašmir promet, mali nakladnik specijaliziran za dječju i književnost za mlade, osnovan je 1993. godine, te je do danas prava na svoje slikovnice prodao u više od 30 zemalja svijeta, od latino-američkog tržišta - Meksika, Argentine - preko Europe, do Azije. Pod egidom Kašmir prometa i sestrinske tvrtke Dječja knjiga objavljeno je dosad više od 180 naslova.

Prisutan na kineskom tržištu od 2009., autorski je duo godine 2014. u Kini doživio pravi „boom“: „Tada smo prodali čak 28 naslova trima nakladnicima“, kazala je Petrlik Huseinović.

U sklopu kineske turneje, koja obuhvaća pet gradova - Peking, Wuhan, Guangzhou, Shenzhen i Guilin, bit će organizirane dvije izložbe na kojima će biti predstavljene 73 originalne ilustracije Petrlik Huseinović, a autorski će par održati i dva predavanja namijenjena studentima umjetnosti, djeci i čitateljima.

Izložba pod nazivom „Djetinjstvo, ljubav i plavo nebo“ bit će podijeljena u dva dijela: prvi dio, koji će biti izložen u Pekingu u Nacionalnoj knjižnici Kine, bit će predstavljen javnosti 5. prosinca, dok će drugi dio biti izložen u Art Centru u Wuhanu, a svečano je otvorenje planirano za 8. prosinca.

Imati izložbu u Nacionalnoj knjižnici Kine, koja ima najveću zbirku u Aziji s više od 31 milijun knjiga na 115 jezika, gdje se čuvaju vrijedni dokumenti kineskih dinastija, velika je čast, smatra Petrlik Huseinović.

„Osim što će biti izloženi originali iz naših slikovnica, odabrala sam i osam radova iz slikovnice 'Marin Držić' za koju je tekst napisao Luko Paljetak, u izdanju Matice hrvatske - ogranak Dubrovnik“, kazala je Petrlik Huseinović.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: